BRANDS

That Value

Simona Șerban, Allegro Travel: „Turismul se va redresa automat, anii precedenți așa îmi spun”.

Image
  • March 13 2020

Continuăm serialul Profesioniști ai afacerilor despre impactul crizei coronavirus în business, demarat de platforma Brands that Value powered by Tudor Communcation, cu antreprenori din domeniile afectate de criza coronavirus.

Acest nou context perturbator aduce schimbări majore în societate și în modul în care facem afaceri. De aceea am invitat profesioniști din diverse medii de afaceri să ia pulsul din domeniul businessului pe care îl reprezintă.

Simona Șerban, Allegro Travel 

Simona Șerban este absolventă a Facultății de Litere, cu un MBA în gestiune financiară și experiență administrativă în corporație. Deține agenția de turism Allegro Travel și este mama a două fetițe gemene, fapt care a inspirat-o să dezvolte conceptul de „family travel”.

Cum se resimte criza generată de coronavirus în industria de turism?

Pentru lunile martie – mai cererea este aproape inexistentă. Turiștii sunt rezervați în ceea ce privește vacanțele din perioada estivală. În plus, apar tot timpul noi cereri de anulare și restituire a sumelor achitate. Din punct de vedere financiar, este o nouă lovitură pentru industria de turism.

Care sunt cele mai mari provocări?

Gestionarea panicii generalizate. Cea mai mare provocare, pentru mine cel puțin, este să le induc turiștilor mei starea de calm, mai ales a celor cu rezervări pentru lunile de vară.

Cum estimați evoluția acestui domeniu?

Cred că profilul turistului clasic se va modifica, în sensul maturizării lui și a unui „boost” de încredere în direcția agențiilor de turism. În acest moment, agențiile pot oferi informații corecte turiștilor, fiind în permanentă legătură cu partenerii interni și externi, precum și cu autoritățile competente. Nebunia COVID-19 va trece, trebuie doar să folosim această perioadă de incertitudine pentru a ne consolida parteneriatele existente, pentru a investi în unele noi, dar și în noi înșine. Sperăm să ieșim mai puternici din această criză și mai pregătiți să oferim cele mai sigure servicii turiștilor noștri.

Care sunt tendințele internaționale? Sunt ele valabile și pe piața românească?

Este clar că ne vom confrunta cu o scădere a PIB-ului, inclusiv a PIB-ului generat din turism. Și este foarte probabil că ne vom confrunta cu o scădere a vânzărilor pe Early Booking. Turiștii vor fi tentați, cel puțin pentru o perioadă, să își efectueze rezervările cât mai aproape de data plecării. De asemenea, cred că ambele părți vor acorda o mai mare atenție contractelor, în special politicilor aplicabile în situații de forță majoră.

Tendințele, atât cele internaționale cât și cele de pe piața românească, sunt spre sporirea siguranței călătorilor. Sper ca turiștii să pună siguranță și calitatea pe primul plan, acum mai mult decât în trecut.

Care sunt soluțiile alternative care ar putea redresa domeniul în perioada imediat următoare?

Ar fi ideal ca noi legi care vizează drepturile tuturor turiștilor de a primi asistență medicală în caz de epidemie/ pandemie să fie adoptate cel puțin la nivelul Uniunii Europene, dacă nu internațional. În prezent, procedurile sunt greoaie în acest sens și cu siguranță amplifică reticența turiștilor de a călători în perioada următoare.

De asemenea, ar trebui reglementate situațiile de criză de către autorități și afișată o mai mare flexibilitate spre rezolvarea situațiilor punctuale. Ar fi utilă consultarea cu operatorii de turism înaintea lansării comunicatelor de presă.

O mai mare claritate asupra tuturor acestor aspecte ar spori siguranța turiștilor, am fi toți mai pregătiți pentru a face față situațiilor de criză.

De asemenea, ar fi binevenită o scutire sau amânare a plății taxelor pentru perioada imediat următoare. Turismul este una dintre cele mai afectate industrii la momentul de față. Țări europene, precum Grecia, au adoptat deja o serie de măsuri pentru a sprijini operatorii economici din turism. Vom avea nevoie de un astfel de sprijin pentru a depăși mai ușor situația creată de epidemia cu COVID-19.

Dar pe termen lung?

Turismul se va redresa automat. Știu, sunt o optimistă. Dar anii precedenți asta îmi spun. Nu cred că este nevoie de măsuri speciale pe termen lung dacă cele pe termen scurt sunt aplicate corect și în timp util. Oamenii își doresc în continuare să călătorească, să aibă parte de experiențe culturale și din ce în ce mai mulți își vor dori asta și și-o vor permite. Este un sector care ia avânt cu fiecare an care trece. Până la urmă, cui nu îi place să călătorească?

Citește și despre evoluția industriei de evenimente, cu Gabriela Negulescu, managing partner Events Stuff România:

https://brands-that-value.com/gabriela-negulescu-events-stuff-cei-care-vor-rezista-vor-fi-mai-puternici-mai-credibili/

Citește și despre evoluția industriei de training, cu Mihai Arghire, managing partner Brightway:

https://brands-that-value.com/profesionisti-ai-afacerilor-despre-impactul-crizei-coronavirus-in-business/

Foto: Pixabay