BRANDS

That Value

Raluca Chișu: „Deocamdată rămânem în contact cu pacienții, prin comunicare în social media”.

Image
  • March 16 2020

Continuăm serialul Profesioniști ai afacerilor despre impactul crizei coronavirus în business, demarat de platforma Brands that Value powered by Tudor Communcation, cu antreprenori din domeniile afectate de criza coronavirus.

Acest nou context perturbator aduce schimbări majore în societate și în modul în care facem afaceri. De aceea am invitat profesioniști din diverse medii de afaceri să ia pulsul din domeniul businessului pe care îl reprezintă.

Azi suntem în legătură cu Raluca Chișu, CEO și fondator Asociația Kinetobebe, Recuperare Pediatrică – Kinetoterapie și Psihologie copii: „Recuperarea pediatrică este un domeniu aparte, susținut de tehnologie și aplicații online, dar niciodată nu va putea să fie înlocuit de implicarea umană directă!”

Cum se resimte criză generată de coronavirus în domeniul pe care îl reprezentați?

Cred că la început a fost una din acele informații pe care le auzi, spui că la ține în țară nu se poate întâmpla așa ceva, refuzi să iei informația în serios și refuzi să te gândești… “cum ar fi dacă…”. Apoi…se întâmplă. Și este momentul în care începi să iei decizii „de criză, chiar dacă încă nici nu știi ce implică această criză.

Pentru că noi lucrăm cu copiii, părinții pacienților au fost primii care și-au manifestat îngrijorarea. Am comunicat foarte mult pe fondul condițiilor de igienă din Centrele KinetoBebe, condiții pe care noi le îndeplineam oricum de ani de zile: dezinfectarea suprafețelor cu substanțe speciale, dezinfectarea sălilor de terapie cu lămpi UV, curățenia sălilor de terapie și a anexelor și nu în ultimul rând respectarea protocolului de igienă în timpul terapiei de către terapeuți. Săptămâna trecută miercuri, doream să putem să continuăm ședințele de recuperare ale copiilor, să ne ocupăm de pacienții care au nevoie de terapie continuă și să asigurăm pe toată această perioada dificilă servicii terapeutice.

Din păcate, ziua de joi ne-a arătat că realitatea este, de fapt, alta, și în primul rând, înainte de continuitatea terapiilor, suntem și noi răspunzători de menținerea stării de sănătate a pacienților și a terapeuților prin limitarea expunerii la posibila contaminare cu Coronavirus.

KinetoBebe promovează profilaxia pentru a asigura dezvoltarea neuro-motorie corectă a copiilor, așadar am realizat că singura metodă profilactică pentru a asigura sănătatea este întreruperea activității Centrelor de Recuperare KinetoBebe și astfel evitarea expunerii terapeuților și a pacienților.

Domeniul pe care îl reprezint a suspendat în cea mai mare parte activitățile terapeutice, fiind singura soluție reală și coerentă care se poate lua în acest moment. Atât Centrele pe care le reprezint, cât și alte cabinete și centre de recuperare au suspendat activitatea și astfel, terapiile copiilor și ale adulților rămân momentan neacoperite. Încercăm să rămânem în contact cu pacienții, prin comunicare în social media.

Personalul medical este vulnerabil în fața acestui virus, în procent de 20% ei se pot contamina, continuând lucrul zilnic cu pacienții și fiind în contact cu familiile lor. Acest pericol susține decizia de suspendare a activității Centrelor de Recuperare.

Care sunt cele mai mari provocări?

Cred că una din cele mai mari provocări este de a alege informațiile corecte, de a distinge adevărul de fake news și de a decide care informație te va ghida în luarea unei decizii.

Apoi, trăiești realitatea și provocarea cea mare este însăși REALITATEA. Dar realitatea este lacunară. Se schimbă de la o ora la alta. Informațiile concrete și coerente lipsesc, atât legile cât și normele metodologice care pot să se aplice în situații critice cât și resursele informative din partea autorităților. O rundă de telefoane printre prieteni și experți îți oferă foarte multe detalii, dar la final stăpânul deciziilor ești tu.

Iar cei care depind de tine au nevoie de siguranță financiară, siguranță la locul de muncă și, mai ales, certitudinea că la finalul pandemiei, viața profesională va continua de unde au lăsat-o. Cel mai dificil moment a fost cel în care am decis împreună cu echipa managerială suspendarea activității. Am avut impresia că renunț la o luptă, că nu dau tot ce pot pentru a salva Centrele. Dar de fapt, decizia aceasta a salvat oamenii centrelor, pentru că mai rău decât orice este expunerea pe lungă durată la pericolul contaminării cu Coronavirus.

Pentru moment provocarea cea mare este găsirea susținerii financiare necesare pentru a susutine plățile salariale ale colegiilor mei și pentru achitarea costurilor curente ale Centrelor de Recuperare: chirii, telefonie, întreținere, furnizori permanenți s.a.

Cum estimați evoluția acestui domeniu? Care sunt tendințele internaționale? Sunt ele valabile și pe piața românească?

În zilele de astăzi, când încercăm să ne recroim viața într-un mod cât digital în mediul online, recuperarea depinde de contactul direct între terapeut și pacient, depinde de atingerea și relaționarea direct dintre cei doi.

Tendințele internaționale sunt aceleași, și chiar dacă aparatele terapeutice sunt la mare căutare, programele și aplicațiile specifice redau diferite exerciții standard. Dar nici unul dintre acestea nu pot să replice mâinile magice ale terapeuților și încurajarea lor permanentă.

Recuperarea pediatrică este un domeniu aparte, susținut de tehnologie și aplicații online, dar niciodată nu va putea să fie înlocuit de implicarea umană directă!

Care sunt soluțiile alternative care ar putea redresa domeniul în perioada imediat următoare? Dar pe termen lung?

În acest moment, soluția aplicată de noi este de a comunica îndeaproape și constant cu pacienții, de a susține moralul și tonusul acestora prin mesaje în social media, de a comunica mult pe ideea necesității de a ne mișca în casă și de a face sport „comprimat”.

Astfel, am lansat campania #facem_sport_acasa, campanie menită să coordoneze și să ofere părinților exemple de exerciții țintite pe etape de dezvoltare motorie, astfel încât să mențină achizițiile motorii câștigate până acum. De asemenea, programul are un amplu caracter profilactic și este adresat tuturor părinților care în aceste zile au luat cea mai responsabilă decizie: a sta acasă!

Fiind ONG, Asociația KinetoBebe s-a alăturat și altor organizații din domeniul non-guvernamental, pentru a găsi cele mai bune soluții de susținere a entităților care suferă și din punct de vedere financiar.

Din păcate, nu se pot face previziuni economice cu venituri „0”, iar acum este momentul în care privirile noastre se îndreaptă către stat, același stat pe care până acum am încercat să îl susținem prin activitățile sociale desfășurate.

Află și care este impactul crizei coronavirus în domeniul recrutarii:

https://brands-that-value.com/alice-donosa-hr-district-procesul-de-recrutare-migreaza-masiv-in-online/

Află și care este impactul crizei coronavirus în domeniul trainingului:

https://brands-that-value.com/profesionisti-ai-afacerilor-despre-impactul-crizei-coronavirus-in-business/

Află și care este impactul crizei coronavirus în domeniul industriei evenimentelor:

https://brands-that-value.com/gabriela-negulescu-events-stuff-cei-care-vor-rezista-vor-fi-mai-puternici-mai-credibili/