BRANDS

That Value

Profesioniști ai afacerilor despre impactul crizei coronavirus în business.

Image
  • March 11 2020

„Lumea nu va mai fi niciodată la fel.” Erau cuvintele care se repetau la nesfârșit în urma atacului terorist asupra turnurilor gemene World Trade Center din 11 septembrie 2001. A fost un moment de criză care a generat schimbări uriașe. În situația noii crize generate de coronavirus, tindem să gândim cumva la fel.  Acest nou context perturbator aduce schimbări majore în societate și în modul în care facem afaceri. De aceea am invitat profesioniști din diverse medii de afaceri să ia pulsul din domeniul businessului pe care îl reprezintă.

 Mihai Arghire

 Managing Partner Brightway, companie de training

 Cum se resimte criza generată de coronavirus în industria de training?

Deocamdată efectul este redus. Am avut doar câteva proiecte care s-au amânat cu câteva săptămâni în cazul unor companii care au adoptat lucrul de acasă cu întreaga echipă ca măsură preventivă. Restul proiectelor se derulează deocamdată conform planului. Sunt convins însă că, dacă situația nu se ameliorează pe plan international, vor exista mai multe proiecte ce vor fi puse în stand-by. Cu toate acestea, viața merge înainte, ne vom adapta la noile condiții și vom depăși această provocare.

Care sunt cele mai mari provocări?

Deocamdată lucrurile merg la fel ca și până acum, voi vorbi despre câteva provocări care cred că au șanse mari să apară pentru noi într-un viitor apropiat.

  • Panica generală care transformă măsurile de prevenție într-un comportament irațional.Oamenii apreciază probabilitatea ca un eveniment să se întâmple după incidența cu care aud alte persoane vorbind despre acel eveninet ori în funcție de numărul de știri despre evenimentul respectiv. Dacă vorbim doar despre lucruri pesimiste și tragedii care urmează să se întâmple, oamenii vor intra in panică. Noi preferăm să fim fermi în privința măsurilor de prevenție și să vorbim cu optimism despre viitor.
  • Scăderea economică ce poate duce la tăieri de bugete în zona de servicii dacă situația nu se ameliorează.
  • Oprirea activității economice în zonele de carantină și scăderile din domenii cheie precum turismul, transportul aerian, organizarea de evenimente vor duce la o descreștere economică.

Cum estimați evoluția acestui domeniu? Care sunt tendințele internaționale? Sunt ele valabile și pe piața românească?

Domeniul educației de business este în creștere la nivel internațional și în România. Printre motivele principale sunt transformările pieței și progresul tehnologic care necesită dezvoltarea permanentă de noi abilități, adaptarea oamenilor și companiilor la schimbările mediului în care activează. Noul context al epidemiei cu COVID-19 va avea un impact negativ asupra acestui trend. Dacă va fi doar o decelerare a avântului, o stagnare sau o scădere, rămâne de văzut. Depindem de modul în care vor evolua lucrurile în următoarele luni, mă refer în special la anunțul apariției unui vaccin și scăderea semnificativă a numărului de noi îmbolnăviri în zonele afectate.

Care sunt soluțiile alternative care ar putea redresa domeniul în perioada imediat următoare? Dar pe termen lung?

Noi am implementat căteva măsuri imediat:

  • Fiecare participant va fi testat pentru a fi primit în sală cu un termometru non-contact, cu laser infraroșu.
  • Înainte de a fi primit în sală, fiecare participant va completa un chestionar prin care își asumă că respectă prevederile de siguranță stabilite de Organizația Mondială a Sănătății, pentru protecția împotriva COVID-19. Printre aceste prevederi se numără asumarea că nu a călătorit în țările cu grad de risc ridicat în ultimele 14 zile și/sau nu a intrat în contact cu persoane ce se încadrează în categoriile de risc.
  • Permitem colegilor care au copii să lucreze de acasă în perioada când școlile vor fi închise. Acest lucru este valabil pentru oricine nu poate ajunge la birou cu mașina personală sau pe jos, evitând mijloacele de transport.
  • Derulăm anumite întâlniri, sesiuni de lucru cu clienții în mediul online.

Pe termen mediu-lung sunt optimist, cred că lucrurile se vor liniști și omenirea va trece peste această criză, așa cum a făcut-o de nenumărate ori. Sperăm că în următoarele luni vor exista rezultultate semnificative în lupta cu noul coronavirus și lucrurile vor reveni la normal.

Foto: Pixabay