BRANDS

That Value

Mihai Toader Pasti – „La mine, sinceritatea funcționează, fără exagerări și vorbe goale”.

Image
  • October 15 2019

Numele lui este sinonim cu Casa Solară și Efden, adică un alt mod de a locui conectat la natură și valorile care o guvernează. Este creierul EfdeN, compania creatoare a prototipului de casă solară Casa EFdeN Signature și promotoare a educării şi informării publicului în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii spaţiului locativ şi a vieţii, cu grijă pentru mediul înconjurător.

Echipa românească EFdeN a urcat pe podium în cadrul competiţiei de case solare Solar Decathlon Middle East, din Dubai, în noiembrie 2018 și este campioană mondială la proba de Comunicare, a treia probă din cadrul Solar Decathlon. Proba Comunicare evaluează capacitatea de comunicare și de conștientizare socială a echipelor, având în vedere creativitatea, eficacitatea și eficiența împărtășirii subiectelor relevante ale competiţiei (durabilitate, eficiență energetică și utilizarea energiilor regenerabile), precum și obiectivele echipei.

Mihai Toader Pasti este interesat de leadership, tehnologie şi viitorul muncii şi susţine că are trei obiective principale în viaţă: „Să nu mă plictisesc, să fiu fericit și să fac lumea măcar puțin mai bună, ca să simt că am dat mai mult decât am primit.” Mihari susține că prin EFdeN a ales să să se concentreze pe educație, pe cercetare, pe schimbări în societate. „Noi nu avem un plan for-profit, avem un plan for-change.”

Care este „următoarea frontieră de business” pentru EFdeN, acum când oportunităţile în regiune sunt enorme?

Ne concentrăm acum pe reconstrucția casei EFdeN Signature, cu care am urcat de 4 ori pe podium la ediția de anul trecut a celei mai importante competiții internaționale de case solare din lume, Solar Decathlon, ce a avut loc în Dubai. Ne pregătim de asemenea de lansarea unui nou proiect în curând, următorul nivel pentru EFdeN. Urmăriți-ne www.efden.org pentru informații.

Cât despre business, EFdeN nu are nicio intenție de a se transforma într-un business. Scopul nostru este de a face educație și cercetare, de a conecta oameni și industrii. Desigur, de câțiva ani, deja foști colegi dezvoltă business-uri, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure.

Care sunt principiile de lider de la care nu v-aţi abătut vreodată?

Încerc, pe cât mai mult posibil, să „Do the right thing at the right time for the right reason for the right people.”. Sinceritatea funcționează, fără exagerări și vorbe goale. Încerc să fac lucrurile cât mai direct și fără acolișuri. De asemenea, lipsa eficienței este un factor de frustrare pentru mine, la fel și învârtitul în cerc sau „bătutul câmpilor” și încerc să evit acest lucru cât mai mult. În aceeași măsură, am învățat importanța repetiției, fie că vorbim de lucruri concrete sau de idei și visuri; doar prin exercițiu și rafinare poți ajunge la un rezultat de care să fii mândru.

Dar cele pe care le-aţi schimbat sau le-aţi mai ajustat între timp?

Am înțeles de-a lungul timpului cât de diferiți sunt oamenii și cum nu există nicio rețetă magică. Fiecare dintre noi este diferit, așadar abordările trebuie să fie diferite. Mai mult, de multe ori și motivația fiecăruia se schimbă. 

Am învățat cât de important este să te pui în pielea celuilalt în mod real și autentic, dar și cât de dificil este să fac asta într-un mod empatic și constructiv. Când eram mic, credeam că nu e bine să te râzgândești, apoi mi-am dat seama că este normal și firesc, pe măsură ce afli și înveți lucruri noi, pentru că nu poți avea mereu dreptate. Desigur, asta nu trebuie să fie o scuză pentru o lipsă de coerență sau coordonare.

Trei cuvinte care vă definesc cel mai bine ca lider și antreprenor?

Ambițios, Strateg, Atent la detalii.

Care sunt valorile pe care se construiește brandul EFdeN?

Să devenim mai buni, împreună, având un impact pozitiv în societate, rămânând mereu optimiști și ambițioși.

Cum ați defini valoarea în bussiness?

Pentru mine un business valoros este cel care aduce valoare pentru oameni, dar și pentru mediul înconjurător, un business care nu doar vinde lucruri, ci are un impact pozitiv asupra ecosistemului sau ecosistemelor în care activează, în care CSR nu este doar o chestie obligatorie, ci ceva care face parte din core business-ul companiei.

Care e cea mai importantă lecţie de leadership pe care aţi deprins-o în peregrinările dv.?

Pentru mine, în viață este important să-ți setezi niște obiective care să te inspire și să te facă fericit. Desigur, mereu sunt lucruri care nu o să-ți placă și poate chiar dureroase. Este important să te înconjori de oameni faini cu care să navighezi printre provocări.

E ușor să ne întrebăm retoric-văicăritor „de ce eu?”, dar poate este mai important să ne întrebăm „de ce nu eu?!” și să fim recunoscători pentru lucrurile din viața noastră, nu să ne plângem constant de lucrurile care nu ne plac sau să pasăm responsabilitatea la alții – la primar sau la președinte, de exemplu.

Cât de mult a contat educaţia din România în felul în care v-aţi dezvoltat profesional și personal? Dar cea internaţională?

Acum depinde ce înseamnă educația. Cea instituționalizată spre deloc. În zona aceasta cel mai recunoscător sunt doamnei învățătoare că am învățat să scriu și să citesc, apoi profesoarei de engleză din generală pentru că ulterior, odată cu democratizarea internetului, mi-a deschis o nouă lume. Am apreciat însă dragostea și pasiunea pe care mulți profesori au pus-o în învățare și mă enervează că nu au avut și nu au instrumentele să ne pregătească pentru viața reală.

În rest, fiecare experiență m-a ajutat enorm, am învățat lucruri în EFdeN, energiaTa și FEL Romania, dar și citind, mergând la conferințe sau programe de leadership în România sau afară. Am învățat multe spălând vasele și făcând curat. Astăzi avem acces online la cele mai bune cursuri din lume și multe dintre ele sunt gratuite. Astăzi nu mai avem nicio scuză să dăm vina pe altcineva pentru lipsa educației, pentru că poate fi făcută pe cont propriu. 

Crezi în nomadism digital, în globalizare, sau în specificul cultural?

Cred într-un mix de nomadism digital și spirit de comunitate off-line. Cred că fiecare dintre noi are nevoie mai mult sau mai puțin de ambele lumi. Mă bucur că suntem în secolul în care conectivitatea nu mai este o problemă pentru cei mai mulți dintre noi. 

Pentru mine nu este globalizare versus specific cultural, le văd diferit și pot coexista. Cel mai bine mi se pare că o spune sloganul Uniunii Europene: „Unitate în diversitate”. 

Cum se vede a patra revoluţie industrială din perspectiva dv?

Fain și interesant la nivel global, trist și înspăimântător la nivel local. România până acum a oferit o calitate ridicată la un preț bun și acesta a fost avantajul nostru competitiv. Acum România se confruntă cu 3 probleme: 

1. automatizare și digitalizare la nivel global, situație în care prețul oferit de români nu mai este un atu atât de important;

2. conform ultimelor statistici, jumătate din tinerii români își doresc să emigreze în următorii 5 ani;

3. competențele necesare lumii în care trăim nu sunt dezvoltate sub nicio formă de sistemul educațional actual, fiindcă încă pregătim tineri pentru o lume care deja nu mai există.

Cum se vede din afară revoluţia digitală în România?

Care revoluție digitală în România?