BRANDS

That Value

Interviu Matthew K. Cross.

Image
  • October 17 2019

Matthew K. Cross „Rolul meu este este să ajut oamenii, echipele, companiile din România să descopere valorile ascunse ale țării în care trăiesc”

Matthew K. Cross este unul dintre puținii speakeri internaționali conectați la realitatea de leadeship din România. Publicul român care a asistat la prezentările și masterclassurile sale a fost impresionat de numeroasele trimiteri pe care le-a făcut la cultura românescă, în special la literatură, geografie și istorie. Cu toate că are parte de o recunoaștere internaţională, ca speaker, strateg și consultant de business care lucrează cu organizațiile Fortune 100 și instituţii de elită (Universitatea Stanford), Matthew este fascinat de România și vine deseori să lucreze cu antreprenori și manageri autohtoni.

După experiența cu clienți precum Bank of America, ING, BlackRock, Allianz, Merrill Lynch, UBS, Home Depot, Qlik, Matthew a ajuns la concluzia că majoritatea oamenilor se concentrează în mod exclusiv și adesea obsesiv pe Return of Investment ROI – randamentul investițiilor –, pierzând din vedere faptul că singurul mod de a obține un ROI viabil este pornind de la un Investment IOR – investiții în randament – făcute inteligent. Acesta e mesajul pe care îl transmite și publicului din România, în conferințe, dar și antreprenorilor și managerilor cu care lucrează în sesiuni 1:1.

Îl puteți descoperi pe Matthew explorând valorile culturale ale României în The Little Book of Romanian Wisdom, cartea al cărei co-autor este și care a făcut înconjurul lumii, într-o misiune de ambasador al valorilor românești asumată voluntar. Pare paradoxal ca un american să facă din proprie inițiativă un astfel de lobby pentru o țară căreia nu îi datorează nici o moștenire genetică sau materială. Întrebându-l care e motivația pentru care face acest lucru, Matthew spune că această carte este un dar care să le reamintească românilor de bogata lor moștenire și de potențialul lor remarcabil, fiindcă românii chiar au nevoie să își trezească măreția adormită, să se ridice „din somnul cel de moarte”, așa cum este și îndemnul Imnului Național, și să își aleagă cel mai luminos viitor.

Matthew este intrigat de spiritul românilor, pe care îl consideră generos, frumos, educat, în contradicție cu geniul adormit pe care-l remarcă aici. Pe de altă parte, este fermecat de cărările nebătătorite ale realității de aici și de multitudinea de posibilități neexplorate încă. Se simte ca un căutător de comori într-o cultură și o istorie foarte bogate, peisaje care îți taie răsuflarea, oameni care trăiesc mai aproape de natură și senzația unei povești care încă așteaptă să fie spusă.

Micuța carte a înțelepciunii românești onorează istoria și cultura românească de o incredibilă bogăție pe care Matthew o descoperă cu fiecare venire în România și o împărtășește lumii cu generozitate și însuflețire, așa cum puțini români o fac. De altfel, unul dintre motto-urile sale preferate este un vers al poetului Mihai Eminescu, despre care crede că dacă ar fi scris într-o limbă de circulație mondială, cu siguranță ar fi egalat notorietatea lui Shakespeare: „În faptă, lumea-i visul sufletului nostru”.

De la Matthew Cross am auzit pentru prima dată în masterclassul său despre Joseph Juran, inginer american de origine română, născut la 24 decembrie 1904 la Brăila, membru de onoare al Academiei Române, considerat părintele managementului calității, apreciat ca fiind unul dintre inițiatorii „miracolului japonez”, care împreună cu Dr. W.E.Deming, a reusit sa refacă Japonia complet distrusă de cel de-al doilea război mondial, prin impunerea conceptului de calitate. Am aflat că Joseph Juran purta o caldă amintire țării în care și-a petrecut primii ani ai copilăriei, drept pentru care a revenit în România să viziteze Brăila și Gura Humorului, locul în care trăise cu părinții până la vârsta de 8 ani, când toată familia a emigrat în America. „Varsta înaintată, vitregiile razboiului si nestatornicia oamenilor au facut să nu mai găsesc casa și oamenii de acolo. Dar nu au dispărut veșnicii Carpați pe care-i urcam pe când eram copil și nici apa Moldovei.”

Valorile leadership-ului și antreprenoriatului românesc

În România, Matthew lucrează cu antreprenori, manageri și leaderi din companii care sunt interesate de dezvoltarea businessului pe care îl administrează, dar și de personalul din companii. Crede că liderii din România ar trebui să fie mai deschiși să învețe, să pună în practică și să valideze metode inspirate, superioare de leadership și de management pentru a putea valorifica cu adevărat potențialul oamenilor și a obține rezultate care să depășească așteptările. Rezistența la schimbare e destul de mare, oamenii preferă să facă lucrurile așa cum le făceau înainte, să rămână în zona de confort. A lui „lasă că știu eu mai bine”.

Din punctul de vedere al antreprenoriatului, Matthew îl descrie ca fiind avid de noutate, plin de curiozitate. „Pentru mine, ca american, e uimitor să văd atât de multă receptivitate în integrarea noilor moduri globale de gândire și inovare. E o atitudine încurajatoare pentru mediul de afaceri, pentru cultură, pentru întreaga țară, pentru oamenii de aici. O percep ca pe o promisiune pentru românii care își doresc să se întâmple ceva bun. E o mare deschidere a mediului antreprenorial. Atât businessuri demarate aici, cât și cele „hibride” (acele fuziuni între afaceri internaționale și cele autohtone), dar și businessuri consacrate internațional (Amazon, Google) consideră că se poate vorbi despre o recunoaștere internațională în creștere a mediului de afaceri românesc. O promisiune încă ascunsă, pe cale de a fi dezvăluită. Eu o simt ca pe o atmosferă electrizantă, o scânteie care stă să se aprindă”, povestește Matthew.

Cum se vede leadershipul românesc prin ochii unui consultant de business experimentat și consacrat internațional? „Pe de o parte, există o legătura puternică față de trecut, caracterizată de constrângeri și de inerția de a face lucrurile așa cum se făceau altădată. Sigur, nu e e o caracteristică uncă în lume, rezistența la schimbare există peste tot în lume, doar că aici o găsesc mult mai accentuată. De cealaltă parte, paradoxal, văd o atitudine la cealaltă extremă, iar asta îmi dă speranță: există o curiozitate, o dorință de căutare, un apetit uriaș pentru a descoperi lucruri noi, o dorință inensă de a învăța lucruri noi, de a se adapta la schimbare și de a aplica noi metode de management și leadership. Toate acestea aduc valoare muncii, dar și vieții în general. Acest lucru îmi dă multă speranță pentru viitorul businessului românesc și, în același timp, și pentru țară, pentru cultura ei, pentru viitor”.

 

România ca o comoară încă ascunsă

Matthew este unul dintre oamenii care te face să descoperi noi motive pentru care să te bucuri că ești român. Nu am încurajat niciodată manifestări de genul „avem o țară de rahat” și celor care se revoltă constant pe această temă le spun că dacă nu fac nimic să schimbe ceva și doar se văicăresc de dezastru, vor fi doar parte a rahatului pe care îl invocă. Dincolo de informația tehnică din conferințele și masterclass-urile sale, Matthew îți oferă noi motive să îți apreciezi țara și te ajută să descoperi noi fațele ale unui diamant încă neșlefuit.

De ce iubește România? „Am multe motive pe care să le enumăr. Prima imagine care îmi vine în minte și despre care vorbesc des în conferințele și masterclass-urile mele este cea a unui diamant cu mii de fațete, unele strălucitoare, altele care încă mai necesită șlefuire. Primul motiv pentru care iubesc România – oamenii. Ei sunt miezul demersului meu. Unii dintre cei mai buni prieteni ai mei sunt români sau originari din România. Ei sunt motivul pentru care în ultima decadă, am petrecut perioade care, puse cap la cap, înseamnă un an întreg în România.

Am descoperit aici o calitate a gândirii unică – precizie, o perspectivă holografică a ceea ce înseamnă minte și spirit, curiozitate și nu în ultimul rând o smerenie cum rar mai găsești. Toate acestea mă fac să consider România atractivă. Al doilea motiv îl constituie cultura, conexiunea oamenilor cu cultura, cu trecutul, cu limba. Unul dintre primele cuvinte pe care le-am învățat a fost „sănătate”. Când am cercetat etimologia cuvântului, în timpul călătoriilor mele prin România, am descoperit că originea cuvântului se află cu mii de ani în urmă, de pe vremea lui Pitagora. E fascinant să descoperi că într-o țară modernă, cu un potențial de dezvoltare atât de mare, își onorează și își prețuiește, prin intermediul limbii, legătura cu trecutul, cu moștenirea culturală, cu originile sale.

Acest lucru îl văd ca pe o comoară ascunsă și un motor puternic de re-generare a ceea ce înseamnă mândria de a fi român, de a aparține unei culturi atât de bogate. E ca un un combustibil care alimenteazaă acest motor și de care ar trebui să fiți mai conștienți. Evident, îmi place mâncarea românească și felul în care e pregătită, începând de la grija față de pământ. Îmi place modul arhaic în care se mai face agricultură, atmosfera specială din satele autentice. Îmi place felul în care oamenii de la țară păstrează conexiunea cu natura, în felul în care au grijă de animalele lor, de plante, de albine, de vie, de… țuică. Când văd toate astea mă simt ca un copil într-un magazin de dulciuri.

Din punctul meu de vedere, valoarea pe care o dau natura, pământul e esențială. În 2019, în plină perioadă a revoluției tehnologice 4.0, văd acest spirit încă bine conservat aici. Oamenii sunt grijulii, dornici să împărtășească, să îmbrățișeze. În multele locuri în care am călătorit în România, am fost primit ca într-o familie. Îmi place mult istoria străveche a dacilor, apoi cea a romanilor care au cucerit țara. România e singura țară din lume care păstrează în numele ei amintirea Imperiului Roman de altădată.

Îmi place limba – aici încă mai am de învățat – limba română are un lirism aparte și mă străduiesc să învăț pentru că, odată ce petrec atât de mult timp aici, e firesc să vorbesc cândva fluent românește. Apoi, mai e ceva ce mi-e greu să exprim în cuvinte – conexiunea cu trecutul, definitorie pentru oamenii de aici”, explică fondatorul Leadership Alliance, care face parte și din organizația Alianța, cu sediul la Washington, care dezvoltă legăturile culturale și economice dinre România și Statele Unite.

Romericanul” care a ales să petreacă timp de calitate în România

În toți acești 10 ani de când vine periodic în România, Matthew a asistat, mai de departe sau de aproape, la exodul masiv de talente care macină România. L-am rugat să își imagineze un dialog cu un român care își dorește cu disperare să își părăsească țara. „Mai întai, l-aș întreba de ce își dorește să plece? Care e adevăratul motiv pentru care vrea să facă asta? Ce își dorește să obțină în altă parte și nu găsește aici?

De multe ori, credem că iarba e mai verde în altă parte decât acasă, indiferent că e vorba de altă țară din Europa sau de peste ocean. Eu cred că iarba e mai verde doar dacă o uzi cum trebuie, cât trebuie, dacă știi să ai grijă de ea. Locul în care te naști este definitoriu pentru fiecare om. Eu sunt american, vin dintr-o țară admirată, dorită și râvnită de multă lume, și, totuși, am ales să petrec timp de calitate în România! Pentru că descopăr atât de multe comori ascunse aici. Înțeleg și e firească dorința oamenilor de a călători, de a vedea lumea, de a face comparații și de a reveni apoi în țară, îmbogățit cu tot tot ce ai învățat și de a-ți îmbogăți apoi propria țară cu ceea ce ai dobândit. Pentru mine, România e un loc în care îmi doresc să revin”, spune Matthew, cu o însuflețire molipsitoare.

După ce aș afla un răspuns clar la întrebarea „de ce?”, aș lansa provocarea „ce ai putea face ca iarba pe care stai acum să fie mai verde, în loc să cauți departe ceea ce doar îți imaginezi că ar fi mai bun?” De regulă, răspunsurile la întrebările esențiale nu le găsești în exterior, ci în interior.”. își continuă Matthew demonstrația.

Romericanul” Matthew e fascinat de agricultura de aici, pe care o consideră foarte prețioasă prin tot ceea ce oamenii fac aici manual, ne-automatizat, păstrând legătura cu natura. De altfel, crede că natura e cel mai bun profesor, cel mai bun doctor, iar în România natura în stare pură se află din abundență, într-o diversitate cuceritoare și foarte accesibilă, la distanțe mici – găsești mare, munte, păduri, monumente arhitectonice, lacuri. Mâncare multă și bună, băutură de calitate, oameni fascinanți. Atât de multe motive să rămâi.

Descoperiți-vă potențialul aici, în România”

Mă întristează exodul oamenilor din România, oameni deștepți, care au ceva de oferit lumii. Mă doare sufletul când văd atâția oamni plecând. E ca o pierdere lentă, o dezintegrare, o secătuire lentă de tot ce are România mai bun. Și eu călătoresc mult, dar e foarte important să știu că mă întorc acasă, în locurile cărora le aparțin”, spune cu nostalgie Matthew.

Pe toți cei care vor să plece i-aș întreba dacă au văzut tot ce era de văzut în țara asta. Dacă mai există vreun colțișor pe care nu l-au explorat și care merită atenția lor. Sigur, poți călători și locui oriunde în lume, mie mi se spune „romerican”, de exemplu. Dar înainte de a lua o decizie radicală, i-aș provoca să meargă în România într-un loc pe care și l-au dorit, dar nu au ajuns niciodată, și să petreacă acolo ceva timp. Țara e mică, poți ajunge repede și ușor oriunde. Așadar, înainte să plece, i-aș provoca să facă această încercare fiindcă, odată făcut pasul, e mult mai greu să revii”, declară autorul cărții dedicată înțelepciunii românești.

Din perspectiva celui care a străbătut lumea în lung și-n lat, Matthew ne asigură că în România calitatea vieții e mult mai bună – calitatea hranei, a apei, a naturii. Iar asta înseamnă sănătate, iar sănătatea e cea mai importantă. Puțină lume o prețuiește la adevărata valoare. Nu contestă poluarea și aglomerația din marile orașe, dar foarte aproape de aceste orașe găsești și natură. Iar calitatea naturii e excepțională, e o altă comoară ascunsă care așteaptă să fie descoperită și prețuită la adevărata valoare. O spune și din perspectiva investitorilor care ajung în România din afară.

„Dacă ai o gândire inovatoare, un spirit antreprenorial, dacă ai capacitatea de a vedea, căuta și prețui valoarea, atunci vei descoperi mai ușor și valoarea uriașă a țării tale și implicit, valoarea pentru viitor. Cred în ceea ce spunea Steve Jobs – think different and dream bigger about where you are – și atunci vei sesiza mai ușor oportunitățile care apar, iar decizia de a pleca va rămâne undeva în spate”, susține Matthew, căutând noi argumente încurajatoare.

Pentru cei care au nevoie de speranță în acest context turbulent, fondatorul Leadership Alliance apelează la o metaforă pe care o invocă des în conferințele sale motivaționale. „Când mă gândesc la miracole în România, mă uit la istoria ei, la moștenirea culturală, la cultură și îmi vin în minte cuvintele care simbolizează și rezumă întreaga Românie – o comoară ascunsă. Încă ascunsă. Există o frumusețe în toate dimensiunile vieții – în oameni, în istorie, în natură, în cultură. Rolul meu este este să ajut oamenii, echipele, companiile să descopere aceste comori ascunse, să le aducă la suprafață, să le împărtășească și altora.

 

Românii au nevoie să conștientizeze că acest spațiu este unul sacru. Sunt locuri pe planetă considerate vortexuri energetice, iar România este unul dintre ele. E momentul să trecem peste toate lucrurile care merg prost în țara asta, să ne conectăm la tot ceea ce e pozitiv și la oportunitatea de a ne redescoperi. Așadar, descoperiți-vă potențialul aici, în România.”

*Foto: Cătălin Rucăreanu/ElevenDesign.ro