BRANDS

That Value

Gabriela Negulescu, Events Stuff: „Cei care vor rezista vor fi mai puternici, mai credibili”.

Image
  • March 12 2020

 

Continuăm serialul Profesioniști ai afacerilor despre impactul crizei coronavirus în business, demarat de platforma Brands that Value powered by Tudor Communcation, cu antreprenori din domeniile afectate de criza coronavirus.

Acest nou context perturbator aduce schimbări majore în societate și în modul în care facem afaceri. De aceea am invitat profesioniști din diverse medii de afaceri să ia pulsul din domeniul businessului pe care îl reprezintă.

Gabriela Negulescu

Managing Partner al Event Stuff România

Event Stuff România este unul din marii furnizori de logistică și decoruri de închiriat pentru evenimente. După 5 ani de activitate în învățământ, un MBA și opt ani de activitate în banking și piețe de capital, a decis să între în domeniul dinamic al industriei evenimentelor. Din 2011 este asociat al Event Stuff Central Europe, una din cele mai mari firme din România în domeniul sau de activitate, și furnizor al Casei Regale a României.

În momentul de față Gabriela gestionează o echipa de 17 oameni și un inventar de mii de piese de mobilier și accesorii, mii de metri pătrați de corturi, kilometri de sisteme de împrejmuire, toate destinate închirierii pentru evenimente.

În cei peste 10 ani de activitate, Event Stuff a echipat evenimente mari și foarte mari, unele emblematice, desfășurate oriunde în țară și chiar și în afara ei. Cu un focus în special pe evenimentele corporate și publice, dintre care putem aminti 7 ediții de Bucharest Internațional Air Show, peste 15 caravane agricole pentru marii producători de îngrășăminte, târguri și festivaluri, gale și lansări de produse, petreceri corporate cu peste 2-3000 de participanți, vizita președintelui Republicii Franceze, 6 ediții ale evenimentului organizat în fiecare an de Ambasada Angliei, cu ocazia Zilei Reginei, evenimente sportive, concerte și festivaluri și multe, multe altele.

În momentul de față, ca toate firmele ce activează în acest domeniu, Event Stuff se confruntă cu criză provocată de Coronavirus și încearcă să-i facă față cât mai bine. Din păcate, nu există rețete…

Cum se resimte criză generată de coronavirus în industria de entertaining?

–        Industria de entertainement și de evenimente, în general, este puternic și rapid lovită de această nouă criză. O mulțime de evenimente internaționale s-au anulat. Acum s-au impus restricții și în România. Noi furnizăm logistică în special pentru evenimente mari. Nu suntem axați doar pe entertainment. S-au amânat (însă pe termen nedeterminat) o serie de evenimente gen târguri, evenimente corporate, conferințe, concerte sau evenimente sportive. Iar cele care au rămas confirmate sunt încă incerte. Deși restricțiile se referă la un anumit număr de participanți (minim 1000), nici evenimentele cu număr mai mic nu se vor ține din precauție, teamă etc. Practic, luna martie înseamnă pentru firmele din industria de evenimente din România ZERO business.  Sau foarte aproape de zero. Cu toate implicațiile. Sperăm să fie doar luna martie!

Care sunt cele mai mari provocări?

–        Cea mai mare provocare pentru firmele din industria noastră o reprezintă problemele de cash flow. S-au interzis evenimentele cu peste 1000 de persoane, dar mai toate s-au anulat sau amânat, indiferent de mărime. Acest lucru generează niște probleme de cashflow care pot deveni serioase.  Chiar dacă unele evenimente vor avea loc mai târziu, o perioada fără evenimente însemană o perioada fără venituri, dar cu costurile fixe pe care fiecare dintre noi le are și pe care nu le putem amâna. Nu mai vorbesc de situațiile în care s-au contractat și plătit deja servicii sau s-au făcut investiții legate de proiectele respective.

–        A doua este lipsa de predictibilitate, incertitudinea. Din nefericire, nu știm cum va evolua situația, cât va dura, ce restricții vor mai fi impuse. Citeam zilele acestea un raport McKinsey cu trei scenarii posibile… Nu știm dacă va fi o criză scurtă și ne vom recupera la sfâșitul primului trimestru, o scădere ușoară, dar generală a economiei, cu posibilitatea de revenire în Q2 sau o pandemie generală ce va genera o recesiune globală din care să ne revenim spre sfârșitul anului.

Vor fi pierderi la nivelul întregii economii pe care nu le putem estima acum. Pierderi care vor afecta toate domeniile de activitate și care vor avea un recul puternic în industria de evenimente. În 2008 noi abia ne lansam și, fiind primii în piață care închiriau toate tipurile de echipamente necesare unui eveniment, am  crescut, în ciuda crizei. Dar îmi amintesc bine despre acea perioadă că primele bugete care s-au tăiat în coporatii au fost cele de marketing și, implicit, cele de evenimente. În cazul unei crize cum este aceasta, ne așteptăm ca și bugetele alocate evenimentelor publice să se reducă, lucru care va afecta puternic segmentul în care activăm. De aceea sunt hotărâtoare gestionarea resurselor, drămuirea lor, păstrarea angajaților și a încrederii clienților.

Cum estimați evoluția acestui domeniu?

–        Este clar că va fi zdruncinat puternic. Companiile care nu vor avea capacitatea să reziste financiar în această perioada vor dispărea. Va fi foarte importantă abilitatea firmelor de a reduce costurile, de a-și gestiona foarte riguros resursele și de a găși surse alternative de venituri. Creativitatea cu aplicabilitate practică își va spune cuvântul. Totodată, va conta mult capacitatea de regrupare și de a deveni funcționale la capacitatea necesară după ce vor fi funcționat, nu se știe cât timp, în regim de avarie.

Care sunt tendințele internaționale? Sunt ele valabile și pe piața românească?

–        Dacă vorbim de tendințe în general, desigur că și piață românească le urmează, chiar dacă suntem, în unele aspecte, cu niște pași în urmă. În cazul crizei generate de coronavirus, nu dansăm neapărat în același stil. S-au anulat multe evenimente internaționale foarte mari; altele s-au reprogramat. Cu excepția Italiei, unde situația este dramatică, în alte țări pare că lucrurile sunt tratate cu mai mult calm. Desigur, sunt țări cu sisteme mult mai bine puse la punct, cu o disciplină și un simț civic bine înrădăcinate. Din păcate, societatea românească nu se prea poate lăuda cu astfel de trăsături. Și nici sistemele din România, îndeosebi cel sanitar, nu putem spune că sunt atât de bine puse la punct. Sunt îndreptățite măsurile drastice care s-au luat și care au lovit industria de evenimente din România precum trăznetul.

Care sunt soluțiile alternative care ar putea redresa domeniul în perioada imediat următoare?

–        Ar fi tare bine să avem niște rețete! Depinde de creativitatea fiecărui antreprenor, de networking, de flexibilitate, de capacitatea de adaptare și, în mare parte, de capacitatea financiară. Se vorbește mult de online. Se discută mult în asociațiile internaționale ale organizatorilor de congrese și conferințe despre participări virtuale. Din păcate, activitatea noastră nu se poate muta în online. Nu-ți pot înlocui cortul de evenimente sau mobilierul cu unul virtual. Sau pot, dar nu mă ajută. În momentul ăsta, cred că toți ne batem capul cum să ne conservăm resursele și la ce activități alternative să le folosim, astfel încât să ne aducă venituri.

Dar pe termen lung?

–        Pe termen lung va conta foarte mult să reziști. Să te poți regrupa. Industria de evenimente va avea o problemă, dar nu va muri. Se vor dezvolta noi concepte. Problema sustenabilității, coroborată cu soluțiile tehnologice la care se va apela din ce în ce mai mult în această perioadă, pentru desfășurarea unor evenimente mari, vor duce la o validare și o explozie a zonei de evenimente virtuale.

Cei care vor fi rezistat vor fi mai puternici, mai credibili. Se vor reconfigura businessuri. Cred că eficiența și creativitatea vor fi vectorii principali de dezvoltare, iar tehnologizarea va juca un rol foarte important.

Citește și interviul pe care l-am luat unui profesionist din domeniul industriei de traininguri:

https://brands-that-value.com/profesionisti-ai-afacerilor-despre-impactul-crizei-coronavirus-in-business/?fbclid=IwAR0b0dCMf-fObTixEODXqcYo-6DIGi6DrLRHGxXF3Xz06TwdF4g0vE9V1ss