BRANDS

That Value

Gabriela Elena Blaga: „Cred în puterea vulner-abilității”.

Image
 • July 20 2021

Gabriela Elena Blaga este CEO & Founder INNERPRENEUR, blogger, scriitoare, antreprenoare, mentor în Professional Women’s Network Romania (PWNR), unul dintre mulții corporatiști care a avut curajul de a se desprinde din zona de confort financiar, pentru a se redescoperi ca profesionist doar prin vocație, prin autenticitate.

Am invitat-o pe Gabriela să ne împărtășească din parcursul profesional care a adus-o până aici și care sunt valorile care nu s-au schimbat în toată această perioadă cu multe schimbări și viraje curajoase. Ieșirea din confortul care te înrobește, depășirea crizei de identitate profesională, experiențele începutului în antreprenoriat, dar și cartea „VUCA2 Accesează puterea din tine”, o oglindă care îi ajută pe profesioniștii aflați într-o perioadă de criză existențială să se cunoască mai bine, sunt subiectele interviului pe care l-am abordat în interviul pentru Brands that Value. Vă invit și pe voi să schimbați conotațiile negative ale matricei VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) în sensuri pozitive (Vulnerabilitate, Unicitate, Curaj, Autenticitate).

 Care a fost momentul când ai ales să faci o schimbare radicală de domeniu? Care a fost motivația/declicul interior pentru această schimbare radicală?

Am început să mă gândesc tot mai des la freelancing, la antreprenoriat prin 2015, la un an după ce trecusem printr-o intervenție chirurgicală dificilă. Iar, în momentul în care endometrioza a recidivat și m-am aflat la un pas de o nouă intervenție (pe care, Slavă Domnului, am reușit să o evit și sunt tare recunoscătoare) am ales să demisionez dintr-un rol managerial într-o corporație de rang internațional. Am dorit să-mi dau șansa de a transpune visul personal, din minte și suflet, în realitate.

 Care este cel mai dificil aspect la care a trebuit să te adaptezi ca antreprenoare?   

Incertitudinea financiară.

VUCA clasică față în față cu VUCA2– cum ți-a venit ideea acestei oglinzi în care toate amenințările se transformă în oportunități?

Despre termenul VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) auzisem de pe vremea în care lucram în corporație. Conceptul „VUCA la pătrat” mi-a apărut clar anul trecut, la sfârșitul lunii iulie, când pregăteam un webinar pentru comunitatea Professional Women’s Network România (PWNR), în cadrul căreia sunt și mentor. Îmi amintesc cum căutam un titlu prin care să conectez puterea noastră interioară cu mediul VUCA în care trăim. Așa am ajuns la ecuația VUCA2: Vulnerabilitate + Unicitate + Curaj + Autenticitate.

Ce loc are în matricea VUCA2 conceptul de disruption (perturbarea, transformarea)?

Transformarea este forța motrice care ne șlefuiește diamantul VUCA2. Perturbarea, haosul ne activează și mai mult acest resort interior. În fața transformărilor simțim și teamă, dar devenim mai curajoși. Sun Tzu spunea tare bine că în miezul haosului există și oportunități. Iar, aceste patru puteri ale noastre care, de fapt, se întrepătrund până la suprapunere întrucât nu poate exista una fără cealaltă, ne ajută să răspundem perturbărilor din jurul nostru, asigurându-ne flexibilitatea, adaptabilitatea la ceea ce vin din noi și din exteriorul nostru.

Cum definești vulnerabilitatea? Dar vulner-abilitatea? Cred că e cea mai plastică descriere literală a conceptului de „puterea vulnerabilității”.

Exact: vulner-abilitate deoarece, pentru mine, vulnerabilitatea este „abilitatea“ de a te deschide către viață și oameni, chiar și cu riscul de a simți durere. Am conștientizat la nivel profund această definiție personală după ani buni de viață în care am trăit experiențe transformatoare.

Parafrazez una dintre întrebările din cartea ta, care este una interactivă, cu chestionare care te ajută să explorezi în interiorul tău și să îți clarifici multe confuzii și nelămuriri. Așadar, în aceste vremuri VUCA-D, ce ai descoperit despre tine și nu știai până acum?

Am descoperit (și sunt tare recunoscătoare pentru asta) cât de bună prietenă sunt cu latura creativă din mine!

 Ce îți place cel mai mult la munca ta?

Impactul creativ, transformator asupra altor oameni.

Cum definești autenticitatea? Fiind o întrebare din cartea ta, bănuiesc că ți-ai răspuns mai întâi ție.

Să te manifești autentic înseamnă să ai curajul să fii cine știi că ești oriunde, oricând, în fața oricui. Să spui ceea ce simți, să nu porți măști (și nu mă refer la cele pe care le purtăm de anul trecut, forțați de exterior).

Care sunt abilitățile necesare pentru a supraviețui în noua economie care se transformă rapid, sub ochii noștri?

 • Mentalitatea flexibilă, infinit deschisă spre învățarea continuă;
 • Curajul de ieși din zona de confort;
 • Creativitatea;
 • Starea de prezență.

Care sunt valorile tale de bază, nenegociabile, în legătură cu care nu ai face compromisuri?

 • Respectul;
 • Bunătatea;
 • Libertatea.

Ce lucruri rămân constante în devenirea ta?

Nu este un lucru, ci un sentiment: Iubirea pentru părinți, soră, partener care, însă, se schimbă în sensul creșterii J

Ce a adus anul pandemic 2020 în viața ta profesională și personală?

„Ascuțirea” curajului, scrierea primei mele cărți și un partener de viață cu care vreau să construiesc ceea ce doar în visuri am gândit.

Ce impact crezi că are bunătatea astăzi, când ne aflăm în pragul unei noi crize economice, financiare și spirituale? În ce fel schimbă bunătatea lucrurile? Bunătatea e bună în business?

„Un act de bunătate oricât de mărunt ar fi, nu este niciodată în zadar”, spunea Esop. Bunătatea este valoarea care, cultivată de mai mulți dintre noi, poate schimba ceea ce ni se întâmplă. Vibrația bunătății provoacă schimbări celulare, vindecă. Bunătatea ne imunizează în fața răului. Mama mea este un ambasador al Bunătății.

 Cum îți păstrezi calmul, eleganța, reziliența, bunăvoința în condiții de stres?

 • Respirând adânc, conștient, ori de câte ori simt o energie stagnantă în corp;
 • Dându-mi voie să plâng pentru a elibera și curăța ceea ce simt că este necesar să fie eliberat;
 • Dansând și cântând prin casă;
 • Iubind;
 • Expunându-mă frumuseții Naturii.Care este secretul construirii de parteneriate solide, pe termen lung, în vremuri atât de perturbatoare?

Respectul, încrederea. Fără Încredere este anevoios să construim o arhitectură curată a relațiilor de orice fel, inclusiv parteneriate de afaceri. Încrederea este un activ intangibil cu valoare incomensurabilă!

Ce te-a învățat zona natală despre tine, ceva ce este la fel de valoros și astăzi și continuă să te inspire?

Eu sunt vrânceancă de la Panciu, o zonă binecuvântată despre care se spune că a fost vechea capitală a Traciei. Vița de vie este regina zonei și este plină de simboluri, printre care: simbolul bunătății – cum precum mama își hrănește la sânul ei pruncii, așa și vița își „hrănește” strugurii din coardă; simbolul armoniei între cer și pământ.

 Din experiența ta în PWNR, cum reușesc femeile aflate în poziții de decizie să remodeleze comunitatea și organizațiile din care fac parte?

Prin practica bunătății.

Ce ți-ar plăcea ca oamenii să știe despre tine?

Că îi pot susține să-și manifeste curajul, creativitatea, unicitatea pentru un trai în acord cu ei.

Ce ai vrea să ne mai spui și nu te-am întrebat?

Că lucrez la crearea unui micro-masterclass pornind de la cartea mea. Ideea a apărut ca urmare a unor feedback-uri primite pentru carte. Le citez mai jos:
„Cartea este cu adevărat un ghid practic ce contribuie la o stare de bine, stimulează inspirația.”

„Este o carte inspirațională, un parcurs al înțelegerii de sine, un material care m-a convins că merită să lupt pentru lucruri la care poate nici nu aveam curaj să mă gândesc până acum.”

Așadar, masterclassul va avea între 75  și 90 de minute, va fi disponibil pentru achiziție pe noul meu site și îmi doresc să fie un instrument de (re)aprindere a curajului și creativității pentru toți oamenii care vor să-și transforme viața, business-ul în tumultuoasa lume VUCA.

A consemnat Daniela Palade Teodorescu