BRANDS

That Value

Educația nu este suspendabilă. E timpul să ne pregătim pentru comunicarea profesori-elevi în mediul online.

Image
  • March 9 2020

În condițiile în care avem deja o primă instituție de învățământ care își suspendă cursurile, iar posibilitatea suspendării cursurilor este iminentă, e firesc să ne întrebăm cum și în ce fel vor recupera elevii materia, astfel încât să poată ține pasul cu programa de studiu și așa încărcată și cu sistemul de notare.

Duminică, 8 martie, Consiliul de Administrație al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a anunțat suspendarea cursurilor, a lucrărilor practice și a examenelor pentru toți studenții facultății, începând de luni până la data de 31 martie. Astăzi se vehiculează tot mai mult ideea închiderii școlilor pe o perioadă nedeterminată. Îngrijorarea firească este dată de impredictibilitatea felului în care evoluează criza infestării cu virusul COVID-19 și de durata pe care ar trebui să fie suspendate cursurile astfel încât să trecem de perioada critică a epidemiei.

Părinții și educatorii sunt îngrijorați de această perspectivă fiindcă o întrerupere a școlilor înseamnă ore pierdute, imposibilitatea de a ține pasul cu programa, aglomerarea materiei odată cu revenirea în școală, ore comprimate și bulversarea elevilor. Ore de predare de recuperat, teste de dat, materie de explicat pe repede înainte – cine sunt cei mai perdanți? Elevii bineînțeles.

Ceea ce nu se discută este luarea în calcul a opțiunii de a iniția cursuri on-line care să poată fi accesate în astfel de perioade de criză determinate de orice fel de probleme – vreme neprielnică, epidemii și alte situații-limită. Ministerul Educației și Cercetării ar trebui să ia în calcul pe viitor această formă de educație la distanță. Ce implică din punct de vedere tehnic? Ce resurse sunt necesare? Cum se pot implementa astfel de cursuri on-line? Tehnologie există, rămâne de văzut în ce fel o punem la treabă astfel încât să ne fie de ajutor în momente de criză. Digitalizarea educației e o necesitate imperioasă, iar criza generată de coronavirus este poate cel mai bun moment de a ne gândi serios la cum putem să folosim aceste extraordinare resurse tehnologice.

Andreea Paul, fondatoarea și președinta think-tank-ului INACO Inițiativa pentru Competitivitate, inițiatoarea SmartLab-ului și a Ghidului Meseriilor Viitorului, susține acest lucru: „Iarăși am fost  surprinși în acest context tulbure, în care se cere vehement suspendarea cursurilor școlare, dar nimeni nu spune că EDUCAȚIA nu este suspendabilă, chiar dacă stăm cu toți în bârlog sau în mall, după caz. E timpul să ne pregătim azi și mâine pentru comunicarea profesori-elevi on-line, cu ajutorul profesorilor de informatică din fiecare unitate de învățământ, fiindcă nimeni nu știe cât va dura tăvălugul virotic. Să nu oprim educația, chiar dacă se închid școlile la un moment dat. Prevenție educativă. Nu stagnare prin izolare. Soluții există, cursurile on-line sunt accesibile. Elevii sunt în marea lor majoritate on-line. Toți accesibili. Doar voință să fie. Pentru sănătate fizică, mentală și spirituală!”

În momentul publicării articolului, s-a anunțat că, având în vedere actuala situație, ca o măsură de prevenire a îmbolnăvirii, ministrul Educației și Cercetării a hotărât suspendarea desfășurării tuturor olimpiadelor școlare județene și regionale, precum și a competițiilor sportive, până la o dată care va fi comunicată ulterior.