BRANDS

That Value

Dragoș Tuță: „Sustenabilitatea în business nu mai e o recomandare, ci o obligație”.

Image
  • June 15 2021

Interviu cu Dragoș Tuță, fondator Ambasada Sustenabilității în România, consultant şi antreprenor social, a cărui misiune este să promoveze şi să susţină practicile responsabile de afaceri şi managementul sustenabil. Se vede în ultimii ani o creștere a numărului companiilor și brandurilor care au înțeles că nu mai pot sta deoparte, că este important și necesar să se implice activ în mersul comunității și în conservarea resurselor. Nu mai este de ajuns să te prezinți ca o „companie verde” sau darnică prin sponsorizările oferite. Vorbim despre sustenabilitate, inovație socială, transformare în contextul crizei, educație, conștientizare, colaborare.

Ce înseamnă sustenabilitate și cum rescrie acest domeniu viitorul?

Sustenabilitatea, ca termen, reprezintă calitatea unei activități umane de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge posibilitatea de a satisface nevoile generațiilor viitoare. V-am citat definiția din DEX pentru că ne ajută cel mai mult să înțelegem cum se schimbă viitorul, ținând cont de sustenabilitate.
Prima întrebare la care v-aș răspunde este de ce viitorul va arăta altfel din această perspectivă a sustenabilității. După mai multe perioade de modificări ale modelelor economice prin care am trecut, suntem astăzi, din nou, într-o etapă de tranziție, într-un nou model economic, capitalist, dar caracterizat de sustenabilitate, de grija pentru modul în care folosim resursele și de a nu le compromite pentru viitor. Tot ce înseamnă economie se transformă, ca să mă exprim mai plastic, dintr-un model care folosea resursele de mediu și sociale pentru a produce plusvaloare și profit, ceea ce duce către epuizarea lor. Noul model economic despre care vorbim și spre care facem această etapă de tranziție presupune producerea de profit contribuind la conservarea și poate chiar la generarea de noi resurse, atât din punct de vedere al mediului, cât și al societății.

Viitorul se rescrie prin sustenabilitate

Din punct de vedere economic, sustenabilitatea schimbă totul în jurul nostru – de la modul în care sunt gândite afacerile, la modul în care vom lua decizii atunci când facem parte dintr-o organizație, până la modul în care ne vom comporta în calitate de consumatori. Deja vedem acest lucru, sunt mulți consumatori, chiar și în România, care au înțeles că e important și nu doar sănătos să își bazeze dieta pe un consum majoritar vegetal, cer prezența acestor produse în magazine și cer producătorilor să schimbe modul în care aduc produse la raft. De asemenea, putem să vedem și schimbări de comportament: lumea nu mai vrea să cumpere produse de origine animală acolo unde animalele au fost exploatate într-un mod extrem și negativ, sau consumă doar produse naturale, cer folosirea cât mai rară a pesticidelor sau a altor componente chimice. Sau când vorbim de haine, a început un val de modă sustenabilă în care ne uităm la cum sunt tratați angajații din industria textilă, de unde provin materialele și care e durabilitatea în timp a produselor finale.

Ca o concluzie, aș spune că viitorul se rescrie prin sustenabilitate. Noi, cetățenii, ca și liderii de afaceri, avem oportunitatea să fim autorii unei povești frumoase în momentul de față și să luptăm cu toții pentru un viitor sustenabil.

De asemenea, e nevoie ca zona politică să învețe destul de rapid fiindcă este o temă pentru care trebuie să ia decizii în timp foarte scurt. Uniunea Europeană accelerează foarte mult această tranziție către modelul responsabil, sustenabil, și atunci politicienii, cei din instituțiile publice, de la autorități guvernamentale până la autorități locale, trebuie să învețe rapid și să se pregătească pentru că se va schimba totul, de la reglementări de mediu până la modul în care o organizație privată și/sau publică va interacționa cu cetățenii.

Cine vrea să conducă sau să decidă în afacerile viitorului va trebui să cunoască ce înseamnă sustenabilitatea de business și să acționeze ca atare.

 Care sunt atributele care recomandă sustenabilitatea ca fiind de viitor?

Criza continuă prin care trece întreaga omenire cred că este primul atribut. Ne îndreptăm spre un faliment pe care îl vedem de mulți ani. Am folosit de mai multe ori paralela cu Titanicul care se scufunda – era vizibil, însă oamenii continuau să se comporte ca și cum nimic nu se întâmplă.

Din punct de vedere al crizei resurselor la nivel mondial, atât guvernele, cât și liderii de business au văzut cum Titanicul se scufundă și s-au prefăcut că nimic nu se întâmplă timp de 25 de ani, aproximez eu. Acesta este principalul argument pentru care nu mai este drum de întoarcere. Am ajuns foarte aproape de a mai avea doar câteva bărci de salvare. Acum sustenabilitatea nu mai este o recomandare, ci a devenit o obligație.

Ca să nu rămân într-o zonă sumbră, este foarte important de știut că este demonstrat inclusiv statistic, cu date financiare, că acele companii care au avut cel mai mic șoc în perioada crizelor, atât în cea din 2008, cât și în cea a pandemiei, au fost cele care au investit în sustenabilitate. Sunt studii care arată că fluctuațiile companiilor care au investit în sustenabilitate din timp au fost de până de 10 ori mai mici decât ale celor care au făcut business as usual. Aceasta este a doua categorie de atribute, aceea a oportunității de business. Companiile care investesc în sustenabilitate au un câștig de business mai mare și, cel mai important, un câștig de business mai mare pe termen lung. Ele își reduc foarte mult riscurile, atât financiare, cât și operaționale, își fidelizează angajații, sunt susținute de către membrii comunităților cu care interacționează, versus acele companii care operează cu atenție doar la profitul pe termen scurt.

Aș vrea să menționez și categoria angajaților. Observăm ușor, uitându-ne la oamenii care merg pe lângă noi pe stradă, că plăcerea de a merge la birou, la angajatori, e din ce în ce mai scăzută, și s-a văzut de la începutul perioadei pandemice. Pentru că de multe ori se întâmplă să mergem la birou ca să câștigăm bani și ne-am pierdut motivația intrinsecă de a contribui, de a face lucruri mai bune, mai frumoase, mai plăcute. Sustenabilitatea este o mare șansă, ca toți, în calitatea noastră de angajați, de manageri, sau acționari, să ne regăsim scopul social, misiunea socială a părții noastre profesionale.

Cum vedeți evoluția acestui domeniu în 3-5 ani? Cum va influența inteligența artificială acest domeniu?

Inteligența artificială va influența cu siguranță orice domeniu, fie că vorbim de această tranziție către o economie mai sustenabilă sau nu. Inteligența artificială este o revoluție prin care trecem, așa cum a fost și revoluția tehnologică, și e important să înțelegem că robotizarea, la fel cum a fost și cazul industrializării, ne ajută să eficientizăm procesele, și să câștigăm timp, noi, angajații. Cu siguranță roboții nu ne vor fura joburile, la fel cum mașinile de încărcat sau descărcat materiale nu le-au furat joburile celor care făceau acea muncă brută fizică, ci ne vor ajuta cu muncile fizice, repetitive. Nu pot să nu fac o referire la UiPath, cea mai valoroasă companie românească, care face exact acest lucru, ajută organizațiile cu care lucrează să evite joburile repetitive. Orice angajat își poate pune în valoare pregătirea intelectuală în a lua decizii, organiza procese, implementa lucruri care necesită amprenta creativă și strategică a unei persoane și nu a unui robot.

Domeniul sustenabilității va evolua extrem de accelerat în următorii 3-5 ani, mai ales la nivelul Uniunii Europene. La acest moment, UE face cea mai ambițioasă promisiune de pe planetă, va fi un impact foarte mare și profit de ocazie să le amintesc acționarilor, managerilor, angajaților că trebuie să ne pregătim, să ne informăm despre sustenabilitate și principiile ei, să colaborăm pentru sustenabilitate. Altfel, riscăm să rămânem mult în urmă și să ne simțim marginalizați doar pentru că nu am acționat suficient de repede în această direcție.

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Poți urmări și interviul online cu Dragoș Tuță pe BiziLive TV, televiziunea antreprenorilor:

https://bizilive.tv/?s=dragos+tuta
Dacă ești abonat, intră gratuit să poți urmări emisiunea. Dacă nu, intră pe https://bizilive.tv/live/ și testează GRATUIT, abonându-te la platforma https://bizilive.tv/channel/tudor-communication/

.