BRANDS

That Value

Costel Stanciu, APC: De Ziua Mondială a Consumatorului, să consumăm mai responsabil ca niciodată.

Image
  • March 16 2020

Pentru că tocmai a fost Ziua Mondială a Consumatorului, l-am invitat pe Costel Stanciu, Președinte al Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România, să ne vorbească despre felul în care criza ne obligă să consumăm responsabil.

Costel Stanciu este licențiat în științe economice și științe juridice, are un masterat în managementul calității, este doctor în economie și are o experiență de 22 de ani în domeniul protecției consumatorilor.

Cum se resimte criză generată de coronavirus în zona protecției consumatorului?

 Epidemia de coronavirus a determinat o modificare a comportamentului de consum – se cumpără alimente în cantități mari și de o calitate inferioară.

În această perioadă, instituțiile statului cu atribuții în domeniul supravegherii pieței alimentelor, cum ar fi  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională Fitosanitară, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Direcțiile de Sănătate Publică ar trebui să facă verificări frecvente ale producătorilor/distribuitorilor de alimente și a furnizorilor de apă. Având în vedere cererea mare de alimente și de apă, există anumite riscuri de contaminare a acestora din cauza nerespectării unor prevederi legale aplicabile producției și distribuției de alimente.

La ce ar trebui să fim atenți atunci când cumpărăm?
Din păcate, cei mai mulți consumatori fac cumpărături peste strictul necesar al familiei, cumpără alimente pentru perioade lungi de timp, de cel puțin 30 de zile.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) nu recomandă un astfel de comportament de consum, din următoarele considerente:

–        Depozitarea unor cantități mari de alimente în frigider/congelator nu face altceva decât să crească consumul de energie al acestuia, să crească durata de funcționare în vederea realizării temperaturii setate, fapt ce duce la diminuarea duratei de viață a frigiderului/congelatorului;

–        Un frigider încărcat cu alimente este greu de gestionat, fapt ce duce la alterarea unor produse și, implicit la risipirea de hrană și bani în familia respectivă;

–        Expunerea la aglomerație în timpul cumpărăturilor crește riscul contactării coronavirusului și al îmbolnăvirii;

–        Cumpărăturile realizate în grabă, din impuls, ne afectează atenția, fapt ce crește probabilitatea de a cumpăra alimente pe care în alte condiții nu le achiziționăm.

În astfel de condiții, generate de epidemia de coronavirus, APC le recomandă consumatorilor să aibă în vedere următoarele sugestii atunci când cumpără alimente procesate, fructe, legume, apă:

–        Termenul de valabilitate;

–        Să respecte temperatura de păstrare și condițiile de depozitare recomandată de producător pentru a nu întrerupe lanțul de frig, fapt ce ar duce la diminuarea calității alimentelor și chiar la alterarea acestora;

–        Să evite alimentele care conțin aditivi alimentari, în special cei din categoria conservanților, coloranților, potențiatorilor de gust și aromă. Alimentele procesate, fără aditivi alimentari, contribuie la susținerea sistemului imunitar, iar organismul va face față cu succes la atacul agenților patogeni, bacterii și virusuri;

–        Spălați bine fructele și legumele înainte de a le introduce în frigider, fără picături de apă pe ele în momentul depozitării în frigider;

–        Fructele și legumele congelate sunt de preferat în această perioada față de cele proaspete, având în vedere că astfel se exclude contactul/atingerea acestora de persoane infectate cu coronavirus sau intrarea lor în contact cu suprafețe/mijloace de transport contaminate cu coronavirus;

–        Spălați energic fructele și legumele necongelate înainte de a le consuma;

–        Evitați să cumpărați fructe și legume care provin din afara țării, de la mii de km distanță, în primul rând pentru faptul că sunt tratate după recoltare cu până la 4 tipuri de pesticide;

–        Citiți cu atenție eticheta produselor alimentare și urmați cu strictețe recomandările producătorului.

Ce înseamnă „să cumperi responsabil”?

 În fiecare an, de 15 martie, în țările lumii în care se aplică principiile democrației participative, se sărbătorește Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Pentru anul acesta, Organizația Mondială a Consumatorilor a propus ca tema dezbătută să fie cea referitoare la consum responsabil și consumator responsabil, asta înseamnă că noi consumatorii să achiziționăm numai produse prietenoase cu mediul, respectiv cele care poluează puțin sau nu poluează. Totodată, să nu cumpărăm alimente mai mult decât strictul necesar, astfel risipim hrană, bani și poluăm mediul cu deșeurile alimentare ce trebuie neutralizate.

Care sunt cele mai mari provocări pentru  piața mondială de desfacere?

În astfel de momente generate de epidemia de coronavirus, în anumite țări s-au luat măsuri drastice privind interzicerea exporturilor de materiale/echipamente specifice domeniului sanitar, medicamente și alimente de strictă necesitate, precum și închiderea granițelor de către unele țări. Aceste restricții vor duce la creșterea prețurilor la produsele importate și folosite cu precădere în astfel de situații.

Cum estimați evoluția acestei crize?

Epidemia de coronavirus  va conduce în mod cert la o creștere a cheltuielilor publice cu măsurile luate într-un astfel de context. Din păcate, încasările la bugetul statului din taxe și impozite vor scădea dramatic, iar aceste cheltuieli publice vor fi susținute din împrumuturi externe luate cu dobânzi mai mari față de cele practicate în condiții obișnuite. Măsurile prezentate în comunicările oficiale se referă la amânarea cu câteva luni a plăților unor taxe/impozite de către  firmele mici și mijlocii, dar și la acordarea de către stat a unor ajutoare financiare acestora.

Efortul financiar al României pe durata menținerii stării de urgență specifice epidemiei de coronavirus poate să varieze între 10 miliarde euro și 20 miliarde euro.

Care sunt tendințele internaționale?

La nivel internațional, a scăzut prețul la petrol, urmare a scăderii consumului din cauza anulării de către țările puternic industrializate a unor zboruri internaționale, a impunerii unor restricții referitoare la deplasarea cu mijloacele de transport personale. Firesc ar fi ca prețurile la produse/servicii să scadă, din păcate nu se va întâmpla acest lucru la produsele achiziționate frecvent în această perioadă; dimpotrivă, prețurile la aceste produse vor crește cu până la 30%, în funcție de cât de mare va fi cererea și cât de mică va fi oferta unor astfel de produse.

Sunt ele valabile și pe piața românească?

Tendințele la nivel internațional ne vor afecta și pe noi, deoarece suntem dependenți de importuri într-o proporție foarte mare. La unele produse alimentare, de exemplu, la carnea de porc, dependența de import ajunge până la 70%.

Care sunt soluțiile alternative care ar putea redresa piața în perioada imediat următoare?

Sute de mii de societăți comerciale cu capital autohton vor da faliment, în special cele care au câțiva angajați, urmare a scăderii dramatice a cererii de consum sau urmare a luării de către stat a unor măsuri de suspendare a activității pe o perioadă de câteva săptămâni sau poate luni. Din păcate, nicio o afacere mică din zona HORECA (hoteluri, restaurante și cafenele) nu are prevăzute provizioane/rezerve financiare pentru situații de criză. Managementul în situații de criză se aplică doar în marile societăți comerciale, în special cele cu arie de acoperire pe mai multe țări. Afacerile mici și mijlocii din România pot fi salvate numai prin intermediul unor ajutoare financiare acordate de către stat, credite fără dobândă, respectiv acordarea unor scutiri privind plata taxelor/impozitelor datorate statului.

Având în vedere faptul că în acest an în România avem alegeri locale și parlamentare, există tendința ca actualul Guvern să arunce cu banii în stânga și-n dreapta , fără nicio reținere, în așa fel încât să nu-i fie afectată popularitatea și să scadă în sondaje. Numai că acești bani provin din împrumuturi externe la dobânzi de criză!

Dar pe termen lung?

Pe termen lung, România va înregistra dificultăți în acoperirea cheltuielilor bugetare, precum și în privința achitării datoriei externe. Din păcate, datoria externă a României va crește până la 50% în următorii ani, poate să ajungă chiar la 150 miliarde euro. Puterea de cumpărare a românilor o să scadă dramatic în următorii ani, urmare a creșterii taxelor/impozitelor aplicate angajaților/angajatorilor și a creșterilor de prețuri la produse/servicii.

Citește și serialul Profesioniști ai afacerilor despre impactul crizei coronavirus în business. Antreprenori din domeniul trainingului, al organizării de evenimente, turismului și sănătății descriu felul în care COVID-19 le influențează afacerea.

https://brands-that-value.com/profesionisti-ai-afacerilor-despre-impactul-crizei-coronavirus-in-business/