BRANDS

That Value

ATENA BOCA – „Forța civică a mamelor”.

Image
  • June 16 2021

Atena Boca este fondatoarea comunității La primul bebe, o comunitate online de mămici care a crescut spectaculos în doar câțiva ani, devenind cea mai activă și mai amplă comunitate online de la noi, destinată gravidelor și proaspetelor mame. Atena Boca, sufletul acestei comunități de sprijin pentru mame, este singura româncă selectată de Facebook pentru a face parte din programul Community Leadership 2018, din peste 6.000 de aplicaţii internaționale. Comunitatea de mame a început din nevoia sa personală de a nu se simți singură și incompetentă, după ce a născut. Bulgărele s-a rostogolit cu o viteză amețitoare și a devenit un adevărat fenomen social, cu filiale în multe orașe din țară și numeroase acțiuni de strângere de fonduri care schimbă fața maternităților și secțiilor de pediatrie din țară, aliniindu-le la standarde civilizate de servicii medicale.

De câteva luni, comunitatea La Primul Bebe a generat firesc „La Primul Adolescent”, care adună părinți de adolescenți care caută informații pertinente, sprijin și specialiști de încredere care să îi ghideze în această tranziție provocatoare.

Atena este deținătoare a numeroase premii și trofee care îi recunosc meritele și una dintre cele 100 de co-autoare care au scris pentru cartea „Forța civică a femeilor”, coordonată de Andreea Paul. De aici m-am inspirat și în titlu.

În interviul video pe care i l-am luat la începuturile crizei, Atena Boca a vorbit despre provocările prin care trece un ONG în perioada pandemiei, dar și despre felul în care maternitatea poate să genereze afaceri de valoare; cum acționăm solidar în vremuri de criză sanitară și economică și ce poate face impresionanta forță civică a mamelor. Am vorbit și despre cum comunici real cu copiii, mai ales în vreme de „asediu domestic”, despre cum să construiești o afacere pornind de la propriile nevoi și care să îți dea un sens, oferind soluții utile pentru comunitate și despre cum construiești un brand personal bazat pe valorile maternității. Totul într-o discuție online în mașina Atenei, singurul loc în care se putea refugia în perioada în care a lucrat remote de la țară, în casa bunicilor, împreună cu întreaga familie.

Sprijinirea mamelor e o valoare importantă pentru noi. Punem reflectorul pe importanța rolului lor.

„Și pentru noi, ca pentru orice mic business, perioada e una provocatoare, deloc ușoară. Evenimentele sunt o sursă de venit, astfel că suntem nevoiți să căutăm alte surse de finanțare. E o perioadă intensă, dar nu o trăim dramatic. Luăm fiecare zi așa cum vine. Încercăm să profităm de zilele de tihnă ca să facem acele lucruri de care nu aveam timp niciodată – elaborăm proceduri, căutăm voluntari, re-evaluăm felul în care lucrăm cu colaboratorii. Toate acele detalii pe care le tot lăsam pe mai încolo. Acum am avut timp.

Important este ca peste zece ani să se simtă că am schimbat ceva în România în percepția rolului pe care îl are mama în are în societate

Avem un set de valori pe baza cărora construim această comunitate și business social – important este ca peste zece ani, cel mult, să se simtă că am schimbat ceva în România în percepția rolului pe care îl are mama în are în societate. Primii doi ani de viață ai copilului împreună cu o mamă anxioasă, nesprijinită, nevăzută, neauzită, judecată de societate, duc la slăbirea legăturii  care să facă din el un adult sănătos pe viitor. Sprijinirea mamelor e o valoare importantă pentru noi. Punem reflectorul pe importanța rolului lor. O altă valoare e empatia. Nu suntem o comunitate care să îi judece pe alții, ci să ne sprijinim unii pe alții și să învățăm unii de la alții. Contează de asemenea, integritatea, respectul, solidaritatea sunt de bază. Învățarea continuă e foarte importantă în acest business pentru că autosuficiența nu duce la evoluție niciodată.

Practic, Atena a construit un business viabil pornind de la găsirea unor soluții pentru propriile nevoi și le-a transferat și celor aflați în situații similare.

„Nu mi-am plănuit să fac un business din asta. Pregătirea mea matematică și de business m-a ajutat. Nu sunt la primul business, iar asta și-a spus cuvântul. LaPrimulBebe a devenit un business social după trei ani. Inițial am organizat evenimente, strângeri de fonduri cu bani de-acasă. Era important că mă ajuta pe mine implicarea în această comunitate, era salvarea mea. Apoi am văzut potențialul, am înțeles ce înseamnă. Am conștientizat că, dacă vreau să fac o schimbare în viața mamelor la nivel mare, nu am cum să fac lucrurile la nivel mic.

Eu cred că puterea unui business stă în „om lângă om”. Nu am o rețetă, ci dorința reală de a face bine și înțelegerea fenomenului la nivel macro. Văd lucruri care se închid pentru că oamenii nu trec de nivelul micro. Eu văd macro – mai întâi binele comunității.

Urmăriți integral interviul video cu Atena Boca pe pagina de Facebook TUDOR Communication:

https://www.facebook.com/104496676406158/videos/164322851528470

A consemnat Daniela Palade Teodorescu