BRANDS

That Value

Anca Boian: „Un lider modest se apropie mai ușor de oameni”.

Image
  • July 8 2021

Interviu cu Anca Boian, Head of Communications, Selgros România

Parcursul dvs. profesional e unul care include domenii diferite de activitate. Care dintre aceste fațete profesionale vă reprezintă cel mai bine?

Într-adevăr, domeniile în care am activat sunt foarte diferite; de la vânzare de aparatura medicală sau sisteme de HVAC (Heating, Ventilation, Air Condition), la management în domeniul aviației private, organizare de evenimente și până la comunicare în retail. Cu siguranță însă, fiecare poziție pe care am ocupat-o m-a pregătit pentru următorul pas. Schimbarea radicală a domeniilor în care activezi impune o oarecare doză de curaj, uneori chiar inconștiență, deoarece te scoate cu totul din zona de confort și implică un efort mult mai mare pentru a ajunge să performezi, în cel mai scurt timp, în noul job. Latura pozitivă a acestor schimbări de direcție profesională este reprezentată însă de versatilitatea dobândită prin complexitatea cunoștințelor acumulate care, de multe ori, sunt conexe noii activități desfășurate. De exemplu, după o perioadă de aproximativ 15 ani în poziție de director comercial, dintre care 10 ani în aviație privată, am decis să accept provocarea de a mă ocupa de comunicare în cadrul unui lanț internațional de retail. Aparent sunt extrem de puține elemente de legătură între cele două joburi. În realitate, însă, experiența în comercial m-a ajutat enorm să pot înțelege businessul, să pot avea o privire de ansamblu, atât de necesară înțelegerii complexității unei strategii de comunicare.

În plus, skillurile de management sunt ca niște organisme vii care se modelează, se șlefuiesc constant, cu fiecare experiență de lider al unei echipe, indiferent de domeniul de activitate.

Prin urmare, este greu să pun degetul pe o fațetă profesională care mă reprezintă cel mai bine… Sunt ceea ce sunt datorită tuturor acestor experiențe și vreau să cred că fiecare dintre ele m-a transformat într-o versiune mai bună a mea.

Pentru mine „nu se poate” nu este o opțiune; în cazul în care apare un zid în față, dacă nu îl pot ocoli, îl escaladez.

Care a fost momentul când ați ales să faceți o schimbare radicală de domeniu?
În 2007, pe când lucram într-un holding care avea ca obiect principal de activitate domeniul construcțiilor, proprietarul companiei a decis să dezvolte un nou departament în cadrul companiei: un departament de aviație. Urma să devenim dealeri în România pentru un producător de avioane și unul de elicoptere; urma să aducem în ţară un avion și un elicopter pe care să le operăm în regim comercial. Mi-a spus că are un proiect interesant pentru mine: să mă ocup de aeronave… A avut încredere în mine. Știa că îmi plac provocările, știa că pentru mine „nu se poate” nu este o opțiune și că, în cazul în care apare un zid în față, dacă nu îl pot ocoli, îl voi escalada… Aşadar, am acceptat provocarea… Decizia de a mă ocupa de acest proiect, cu foarte multe necunoscute pentru toată lumea implicată, a fost un act de curaj de ambele părți. Și au urmat câțiva ani în care m-am dedicat în totalitate dezvoltării acestui business. Am descoperit un domeniu fascinant, a trebuit să o iau de la zero și să învăț enorm, am făcut lucruri frumoase, am cunoscut oameni valoroși… A meritat fiecare efort!

Un OM, un lider care a avut încrede în mine, mi-a schimbat destinul. Și pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, am făcut tot ce mi-a stat în putință să mă ridic la înălțimea așteptărilor sale. Am învățat de la el ce înseamnă să fii un lider în adevăratul sens al cuvântului. Am înțeles de la el, și mi s-a confirmat în anii care au urmat și în care am ocupat poziții de management, că atitudinea pe care o are un angajat este cea care contează; cunoștințele se pot acumula. Atitudinea este acel lucru mic care creează o mare diferență, așa cum spunea Churchill.

Echilibrul, încrederea în tine, dar și încrederea în cei cu care colaborezi sunt esențiale

Dacă au fost momente în care v-a fost greu, cum le-ați depășit? Ce vă motivează, cum faceți să mergeți înainte, cum vă păstrați încrederea?

Au fost multe momente în care mi-a fost greu. Îmi este dificil să cred că a reușit cineva să facă performanță fără să-i fie greu și fără eforturi susținute. Însă aceasta face parte dintr-un pact pe care îl faci cu tine însuți în momentul în care alegi să acorzi o importanță majoră carierei tale. Aici îți găsești motivația; în faptul că îți asumi responsabilități, iar modul în care le duci la îndeplinire este ceea ce te definește ca profesionist și ca om. Îți asumi responsabilități față de business, față de omul sau oamenii care te-au investit cu încredere, însă, în același timp, răspunzi de evoluția și performanța tuturor membrilor echipei tale. Și când spun că răspunzi de evoluția lor, mă refer la faptul că un leader bun poate și trebuie să fie foarte atent la calitățile colegilor și să îi ajute să se dezvolte în direcția potrivită lor, el putând astfel să modeleze destine.

Ceea ce te face să mergi înainte sunt echilibrul și încrederea în tine, dar și încrederea în cei cu care colaborezi. Aceste două elemente sunt pe cât de greu de construit, pe atât de fragile. În orice job, dezamăgirile sunt inerente și foarte destabilizatoare. Cel mai important lucru este să fii cu adevărat pasionat de ceea ce faci. Aceasta este ancora care te păstrează pe poziție atunci când valurile devin puternice.

Pentru că ați invocat citatul: „We leave something of ourselves behind when we leave a place, we stay there, even though we go away. And there are things in us that we can find again only by going back there.”,vă întreb: Ce vă place cel mai mult la munca dvs.? Cum v-a îmbogățit, ca om, activitatea pe care o desfășurați?

Sunt multe lucruri care mi-au plăcut în activitatea desfășurată în diferitele domenii. Trebuie să recunosc că am fost norocoasă. Am avut șansa să lucrez în domenii care m-au fascinat prin complexitate. Și am lucrat cu pasiune. Cred că acesta este declanșatorul  pentru performanță. Dacă nu ești pasionat de ceea ce faci, nu ai cum să excelezi. Am învățat că limitele mele sunt mult mai departe decât m-aș fi așteptat să fie… Foarte importantă însă a fost înțelegerea faptului că am limite și că este esențial să le setez înainte de a fi prea târziu. Fiecare experiență m-a îmbogățit; interacțiunile umane sunt cele care și-au pus amprenta cel mai adânc asupra mea. De la fiecare persoană cu care te intersectezi înveți câte ceva; de la unii înveți cum e bine să faci, la alții observi comportamente care sunt de evitat.

Care sunt abilitățile necesare pentru a supraviețui în noua economie care se transformă rapid, sub ochii noștri?

Cu siguranță flexibilitatea și adaptabilitatea. Trăim într-un context extrem de dinamic și, prin urmare, nu foarte predictibil. De aceea, este esențial să rămânem mereu deschiși la nou, să îmbrățișam schimbarea, să nu o lăsăm să ne destabilizeze, ci să ne bucurăm de oportunitățile pe care le aduce cu ea.

Modul în care îți câștigi respectul diferă mult de la un domeniu la altul, de la o cultură organizațională la alta.

Care sunt valorile dvs. bază, în legătură cu care nu ați face compromisuri? Responsabilitatea, respectul, corectitudinea, verticalitatea.

Care este secretul unui management bazat pe valori? Care sunt valorile pe care ați construit în plan profesional?

Consider că este esențial, în primul rând, să definim ce implică o poziție de management. Ea vine cu foarte multe responsabilități, așa cum spuneam mai sus, atât față de angajator, cât și față de echipă. Responsabilitate. Acesta este cuvântul care definește modul în care mă raportez la activitatea mea profesională și ceea ce aștept din partea membrilor echipei mele. Este elementul care filtrează multe dintre greșelile care pot avea impact negativ în orice activitate.

Un alt element de bază este corectitudinea. Acesta este fundamentul pentru încredere, iar încrederea este pilonul oricărei relații. Dacă încrederea se zdruncină, fisurile vor rămâne mereu acolo și vor lăsa dezamăgirile și îndoielile să se strecoare. O colaborare construită pe asemenea premise devine una greoaie, iar colaborarea este un element-cheie în derularea oricărei activități profesionale. Am construit în plan profesional oferind respect și câştigându-mi respectul. Acest lucru nu este atât de simplu pe cât ar părea. Modul în care îți câștigi respectul diferă mult de la un domeniu la altul, de la o cultură organizațională la alta. Cred însă că îți poți câștiga respectul prin bun-simţ, prin seriozitatea cu care te raportezi la îndatoririle pe care le ai și prin evoluția în plan profesional, care este posibilă doar cu efort și renunțări.

În ceea ce privește nivelul de respect oferit celor cu care interacționăm, acesta este un element care spune foarte mult despre noi ca oameni și ca manageri. Cred că atunci când înțelegem că munca fiecărui angajat dintr-o companie este foarte importantă, că activitatea fiecăruia dintre noi este o rotiță indispensabilă funcționării unui angrenaj complex, atunci devenim manageri și oameni mai buni.

Ce lucruri sunt mereu aceleași pentru dvs., ce nu se schimbă niciodată?

Multe lucruri sunt „aceleași” pentru mine și nu se schimbă prea ușor. Nu mă plictisesc de lucrurile care îmi plac, care sunt bune în viața mea. Le savurez de fiecare dată cu aceeași plăcere, ca la început. Ceea ce mă face să vibrez, bunul simț, ceea ce consider că mă face să fiu un OM bun, modul în care sunt dispusă să ajut oricând, în măsura în care pot… Toate acestea rămân, pentru că sunt parte din mine.

Un lider modest se apropie mai ușor de oameni

Cum arată succesul pentru liderul modern?

Părerea mea este că succesul unui lider modern se reflectă în rezultatele echipei sale. Un lider de succes își construiește o echipă de succes, cu care împărtășește aceleași valori. Dacă echipa performează, crește în rezultate, este implicată și responsabilă, dacă fiecare membru își găsește, cu ajutorul managerului, acea activitate în care se implică cu pasiune, dacă oamenii vin cu plăcere la muncă, atunci cred că putem vorbi despre un lider de succes.

Ce câștigă leadershipul prin modestie?

Depinde… Din punctul meu de vedere mult. Însă nu știu dacă este o perspectivă des întâlnită și apreciată. Eu cred că modestia este o marcă a inteligenței și a valorii adevărate. Am întâlnit-o des la oameni care au ajuns în vârful piramidei prin eforturi mari, proprii, susținute. Acești oameni sunt modești, dar siguri pe ei. Ei știu că au avut șansa, dar și hotărârea, de a ajunge acolo unde sunt. În plus, sunt conștienți de faptul că nimeni nu le poate lua cel mai de preț și cel mai greu câştigat atu: experiența. Un lider modest se apropie mai ușor de oameni. El este mai prezent, mai puțin centrat pe el și mai atent la cei din jur și la calitățile acestora, pe care le poate dezvolta. Acest lucru este benefic pentru membrii echipei la nivel personal și profesional, cu un impact pozitiv și asupra performanței echipei.

Ce a adus anul pandemic 2020 în viața dv. profesională și personală?

Ca pentru fiecare, acest an a venit cu provocări, cu lecții, cu rezoluții pentru viitor. Am înțeles cât suntem de fapt de fragili, dar și de puternici în același timp. Am înțeles mai mult despre empatie și solidaritate. Cea mai mare provocare profesională a fost de a reuși să mă adaptez, împreună cu echipa, la noul mod de lucru la distanță. Noi suntem team workeri. Activitățile noastre sunt foarte interconectate. Acest challenge ne-a unit însă mai mult, ne-a făcut să fim mai creativi, să dezvoltăm proiecte noi, adaptate contextului. Simt că suntem o echipă mai sudată decât eram acum un an.

În plan personal, anul a schimbat mult. La fel ca pe mulți alții, virusul nu ne-a ocolit. Și nu ne putem lăuda că am trecut ușor prin boală, nici eu, nici partenerul meu. Însă am fost împreună, ne-am susținut și ne-am descoperit laturi pe care nu știam că le avem. Am avut, în sfârșit, timp unul pentru celălalt. Și ne-a plăcut ce am descoperit.

Bunătatea e deseori confundată cu slăbiciunea. Mai ales în business

Ce impact credeți că are bunătatea astăzi, când ne aflăm în pragul unei noi crize economice, financiare și spirituale? În ce fel schimbă bunătatea lucrurile? Bunătatea e bună în business?

Bunătatea este o trăsătură de caracter. Are rădăcini adânci care vin din background-ul nostru, din cei 7 ani de acasă și poartă amprenta educației primite de la părinții noștri, la fel ca bunul simț. Sunt lucruri pe care nu le poți simula, pentru că nu se identifică cu acțiuni punctuale, ci cu un mod de viață. Cred că bunătatea ne poate face să trecem mai ușor peste un context mai puțin fericit. Ne face mai înțelegători, mai apropiați de oameni și, dacă avem discernământ, asezonat cu puțin noroc, adunăm în jurul nostru oameni asemenea nouă.
Mă întrebați dacă bunătatea e bună în business. Din nou, aceasta este o chestiune de perspectivă. Eu cred că da. Dar cu limită. Rareori întâlnim, din păcate, oameni care sunt capabili să facă diferența între bunătate și slăbiciune. Foarte mulți le confundă și de aici încep problemele. Un lider trebuie să fie bun, dar ferm. Și să nu aștepte recunoștință pentru bunătatea cu care își gestionează relația cu membrii echipei.

Cum vă păstrați calmul, eleganța, reziliența, bunăvoința în condiții de stres?

Aș vrea să pot spune că sunt o persoană care își păstrează ușor calmul în condiții de stres. Am învățat să o fac, dar nu îmi iese de fiecare dată la fel de bine precum mi-aș dori. Cred că acest lucru se învață în timp. Nu am avut niciodată un job foarte relaxant, astfel încât am învățat să reacționez în situații de criză cât se poate de bine. Perioada în care am lucrat în aviație a fost cea mai bună şcoală în acest sens. M-a pregătit pentru situații limită și gestionarea acestora.

În ceea ce privește bunăvoința, în momentele în care apar tensiuni în echipă, încerc să descopăr ce se află în spatele problemelor apărute, ce determină o anumită atitudine. Ascult mereu toate punctele de vedere. Mă concentrez pe găsirea soluțiilor și pe atingerea obiectivului final.

Care este secretul construirii de parteneriate solide, pe termen lung, în vremuri atât de perturbatoare?

Același ca în orice alte vremuri: ÎNCREDEREA.

Ce v-a învățat orașul natal Sighișoara despre dvs., ceva ce este la fel de valoros și astăzi și continuă să vă inspire?

Am învățat mult despre importanța bunului simț, a modestiei și a decenței. Nu ştiu dacă orașul m-a învățat asta. Aș spune mai degrabă că este rezultatul educației primite de la părinții mei. Am crescut într-o familie de profesori, iar acest lucru m-a făcut să setez ştacheta foarte sus încă de la o vârstă foarte fragedă. Asta a venit cu bune și cu mai puțin bune în același timp, pentru că mereu am fost într-o competiție acerbă cu mine însămi, cea de cu un an în urmă. Mă consider un om foarte norocos. Familia în care m-am născut, educația pe care mi-au oferit-o părinții mei, candoarea și căldura care mi-au bucurat copilăria și adolescența, toate acestea mi-au dat șansa la o viață frumoasă.

Atenția la detalii, empatia și tactul ar putea fi instrumente prin care o femeie manager să poată remodela, în mod pozitiv, o organizație.

Care sunt provocările în antreprenoriatul și managementul feminin românesc și internațional; tendințe globale în leadership feminin?

Cred că gap-ul dintre femei și bărbați în poziții de management este din ce în ce mai estompat în ultimul timp. Tot mai multe femei își dezvoltă businessuri de succes sau ocupă poziții de management în companii. Cu toate aceastea, cel puțin în țara noastră și în Europa de Est în general, încă există preconcepții referitoare la abilitățile feminine de management. Eu am avut oportunitatea de a lucra într-un domeniu – aviaţia – în care activează cu preponderență bărbați. Nu a fost simplu, cel puțin la început. Este un domeniu complex și foarte strict și a trebuit să învăț foarte mult. În aviație este mai puțin important dacă ești femeie sau bărbat. Ceea ce e important este să fii conștient că orice greșeală, oricât de mică, poate face diferența între viață și moarte și să fii suficient de pregătit încât să poți evita astfel de greșeli. În acest domeniu, profesionalismul este cel care îți aduce respectul celor din jur, nu genul.

Cum identificăm și susținem talente în leadershipul feminin? Care sunt indicatorii?

Indicatorii nu cred că sunt diferiți față de cei prin care se identifică talente în leadership-ul masculin: dedicarea, perseverența în a-ți atinge obiectivele, încrederea în sine, abilitatea de a transpune teoriile în practică, capacitatea de a avea o privire de ansamblu asupra business-ului, fără a te rezuma la activitatea ce ți-a fost alocată. În plus, acel „al șaselea simț” care poate face diferența în interacțiunile umane.

Cum reușesc femeile aflate în poziții de decizie să remodeleze comunitatea și organizațiile din care fac parte?

Prin foarte multă hotărâre şi inteligenţă emoţională. După cum spuneam, multe companii nu sunt încă suficient de deschise, la nivel de cultură organizațională, să ofere credit femeilor în poziții de conducere. Dar un lider bun poate schimba o asemenea mentalitate. Cred că atenția la detalii, empatia și tactul ar putea fi instrumente prin care o femeie manager să poată remodela, în mod pozitiv, o organizație.

Nu poți schimba ceva ce s-a întâmplat deja, poți influența doar ceea ce urmează

Ce ați face altfel din ceea ce ați făcut până acum?

Nimic. Pentru că dacă aș face ceva diferit, probabil că nu aș fi persoana care sunt acum. Toate experiențele prin care am trecut, fie ele bune sau mai puțin bune, m-au modelat și mi-au șlefuit comportamentul. Mereu schimb câte ceva la mine. Învăț din greșeli; de obicei din ale mele. Însă nu am regrete. Așa cum nu am resentimente. Am învățat să nu îmi încarc sufletul cu așa ceva. Nu poți schimba ceva ce s-a întâmplat deja, poți influența doar ceea ce urmează.

Sunteți omul de care aveați nevoie când erați tânăr?

Îmi doresc mult să fiu. Vă spuneam la începutul interviului despre un om care a avut încredere în mine și care mi-a dat o direcție frumoasă în carieră. Asta îmi doresc să fiu pentru colegii mei și îmi urmăresc cu obstinație acest obiectiv. Nicolae Iorga spunea că „Înțelepciunea vieții e simplă: fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine decât înainte“. Despre asta este vorba până la urmă; despre amprenta pozitivă pe care ai șansa să o lași asupra unor oameni, al căror drum se intersectează cu al tău.

 Ce ați vrea să ne mai spuneți și nu v-am întrebat?

Că plaja, mirosul sărat al brizei și nisipul din păr îmi dau cea mai puternică senzație de libertate.