BRANDS

That Value

Alice Udrea, Qualis Travel: „Lucrăm la pachete de vacanță cu termene de anulare și de plată mai permisive”.

Image
  • March 12 2020

Continuăm serialul Profesioniști ai afacerilor despre impactul crizei coronavirus în business, demarat de platforma Brands that Value powered by Tudor Communcation, cu antreprenori din domeniile afectate de criza coronavirus.

Acest nou context perturbator aduce schimbări majore în societate și în modul în care facem afaceri. De aceea am invitat profesioniști din diverse medii de afaceri să ia pulsul din domeniul businessului pe care îl reprezintă.

ALICE UDREA

managing partner QUALIS TRAVEL

Alice Udrea activează în domeniul turismului de 16 ani – agenție de turism, management hotelier și training – formator autorizat. Este pasionată de călătorii și dedicată 100% acestui domeniu de activitate.Cum se resimte criză generată de coronavirus în industria de turism?

Având în vedere situația la nivel mondial cauzată de răspândirea virusului COVID-19, industria turismului se află printre primele domenii de activitate afectate.

Companiile care desfășoară activități de turism din România (agenții de turism, hoteluri, transportatori, ghizi de turism etc) au înregistrat în luna februarie și începutul lunii martie scăderi semnificative ale încasărilor.

Acest nivel scăzut al încasărilor este efectul scăderii cererii de servicii de călătorie și nivelul foarte scăzut al concrezitarii acestora în rezervări ferme precum și un număr mare de anulări sau amânări ale serviciilor deja rezervate.

Fiind sezon early booking, s-au recepționat pe parcursul lunii februarie destul de multe solicitări de ofertă, dar în cea mai mare parte, acestea nu s-au mai concretizat ulterior. Pe măsură ce epidemia s-a extins în tot mai multe țări europene, turiștii individuali au decis amânarea deciziei de achiziție a vacanței sau au solicitat anularea vacanței. De asemenea, companiile au decis limitarea deplasărilor de afaceri, anularea sau amânarea evenimentelor programate.

Hotelurile din România au înregistrat foarte multe anulări și un nivel scăzut de rezervări, care în foarte multe cazuri nu le asigură gradul de ocupare minim necesar pentru a putea funcționa în parametrii de rentabilitate.

Care sunt cele mai mari provocări? Cum estimați evoluția acestui domeniu?

În acest moment, companiile de turism din România înregistrează pierderi financiare foarte mari, iar din punctul meu de vedere, provocarea principală este menținerea business-ului la nivel de „conservare”, până în momentul în care lucrurile vor reveni la normal. Acest lucru înseamnă asigurarea nivelului minim de încasări necesar pentru a putea susține cheltuielile fixe aferente companiei.

În urma unei petiții adresate Guvernului României, operatorii în turism estimează că, dacă situația se prelungește dincolo de luna martie, vor fi nevoiți să apeleze la măsuri precum scăderi ale timpului de muncă pentru angajați sau chiar concedieri, pentru a evita intrările în incapacitate de plată sau închiderea companiilor.

Momentan, situația este imprevizibilă, iar lucrurile se schimbă de la o zi la alta, motiv pentru care fiecare operator în turism încearcă să fie pe cât posibil mai informat, să ofere sprijin turiștilor săi și condiții cât mai flexibile pentru modificarea datei de sejur sau anulare. Totul însă depinde în mare parte și de cooperarea partenerilor (companii aeriene, hoteluri, furnizori de servicii la sol etc).

De exemplu: nici o agenție nu poate face din păcate refund turistului sau să îi modifice rezervarea în mod gratuit, fără a avea acordul companiei aeriene sau a hotelului. Acestea sunt condiții care se negociază contractual la semnarea contractului (în general la începutul sezonului); acum suntem nevoiți să purtăm negocieri suplimentare, iar în unele cazuri succesul ține foarte mult de flexibilitatea partenerilor externi. Suntem puși oarecum într-o situație fără precedent.

Care sunt tendințele internaționale? Sunt ele valabile și pe piața românească?

Situația este similară cel puțin la nivel european, fiind foarte greu de estimat care va fi impactul. Există câteva estimări care spun că este posibil ca pagubele provocate de epidemia de coronavirus în domeniul turismului să se ridice la peste 100 miliarde de dolari la nivel global, în special în destinațiile foarte frecventate, cele mai multe în Europa.

Concret, din experiență proprie, în ultimele zile am stat de vorbă cu mai mulți parteneri interni și externi (operatori charter, agenții de turism externe și hotelieri) – din păcate, peste tot este același nivel scăzut al rezervărilor și flux mare de anulări.

Cu toții încercăm să fim informați la zi în ceea ce privește destinațiile neafectate încă de epidemie, precum și de evoluția în zonele afectate mai mult sau mai puțin, care sunt reglementările legale în ceea ce privește condițiile de călătorie etc. Încercăm să consiliem și să îndrumăm turiștii dornici de vacanță către destinațiile neafectate sau să îi re-rutăm atunci când este cazul și se poate face acest lucru.

Tendința este de a duce o campanie de informare corectă și de a expune turiștilor opțiunile reale și cât mai sigure cu putință. Uneori însă, noi operatorii în turism, suntem nevoiți să cerem nenumărate lămuriri autorităților cu privire la comunicatele de presă și măsurile instituite în ultimele zile. Din păcate, unele informații nu sunt suficient de clare sau incomplete și creează confuzii în rândul turiștilor, acestea impactând ulterior în activitatea noastră și relația cu aceștia.

 

Care sunt soluțiile alternative care ar putea redresa domeniul în perioada imediat următoare? Dar pe termen lung?

În anumite țări, deja au implementat măsuri fiscale menite să susțină angajatorii și angajații din turism pe parcursul acestei perioade dificile. Din păcate, în România încă nu s-au adoptat astfel de măsuri, însă există o petiție semnată de peste 1000 persoane care operează în domeniul turismului din țară și transmisă de curând către Guvernul României.

În acest moment, îndrumăm turiștii să își rezerve pe cât posibil vacanțe pe destinațiile neafectate, iar soluțiile alternative la care lucrăm momentan și pentru care purtăm negocieri în acest moment cu partenerii noștri interni și externi sunt pachete de vacanță cu termene de anulare și de plată mai permisive, astfel încât, în cazul unor evenimente nedorite, turiștii să poată anula din timp vacanța, fără penalizări sau la un nivel foarte scăzut al acestora. Astfel, turiștii își vor putea face în continuare planuri de vacanță, având liniștea necesară că pot anula rezervările în caz de nevoie și mai ales siguranța că nu vor pierde banii achitați în avans.

Suntem încrezători că situația se va remedia și încercăm să găsim condiții favorabile de rezervare pentru turiștii noștri, mai ales că există o categorie care dorește să își programeze deja concediul pentru viitorul sezon de iarnă.

Citește și despre evoluția industriei de training, cu Mihai Arghire, managing partner Brightway

https://brands-that-value.com/profesionisti-ai-afacerilor-despre-impactul-crizei-coronavirus-in-business/

Citește și despre evoluția industriei de evenimente, cu Gabriela Negulescu, managing partner Events Stuff România

https://brands-that-value.com/gabriela-negulescu-events-stuff-cei-care-vor-rezista-vor-fi-mai-puternici-mai-credibili/