BRANDS

That Value

Alice Donosă, HR District: „Procesul de recrutare migrează masiv în online”.

Image
  • March 13 2020

Continuăm serialul Profesioniști ai afacerilor despre impactul crizei coronavirus în business, demarat de platforma Brands that Value powered by Tudor Communcation, cu antreprenori din domeniile afectate de criza coronavirus.

Acest nou context perturbator aduce schimbări majore în societate și în modul în care facem afaceri. De aceea am invitat profesioniști din diverse medii de afaceri să ia pulsul din domeniul businessului pe care îl reprezintă.

Alice Donosă, HR District
Alice Donosă este career matchmaker, consultant HR, trainer, antrepreneur. Are 6 ani de experiență în HR, cu 4 dintre ei în consultanță.

Cum se resimte criza generată de coronavirus în industria de recrutare?

Din perspectiva de agenție de recrutare, am avut ceva probleme cu proiectele, în sensul că:

– o parte dintre clienți au pus proiectele on-hold, cel puțin până pe 20 martie, când o să avem încă un status update să vedem cum continuăm;

– o parte dintre clienți, din industriile care au fost impactate încă din primul val, au suspendat proiectele pentru că se așteaptă la perioade în care vor avea probleme cu cashflow-ul și nu își mai doresc momentan o resursă în plus. În acest caz, se răsfrânge și către stabilitatea agențiilor. Din fericire, noi avem un număr mic de proiecte de proiecte de recrutare pentru industriile recent afectate;

– pe proiectele de IT, momentan lucrurile se păstrează pe linia de plutire, fiindcă în această industrie e ușor să treacă la munca remote și la recrutarea excluiv în online. Oricum, și înainte de criză, mare parte din proces se desfășura online.

În general, pe proiectele de recrutare pe care clienții le au în plan intern, acolo situația stă un pic diferit, în sensul că au prioritizat diferit rolurile; pentru industriile critice, procesele au continuat în online, iar pentru restul domeniilor, au încetinit rapiditatea cu care se desfășoară acestea.

Din perspectiva candidaților, nu am sesizat o diferență în rata lor de răspuns sau a deschiderii lor de a intra în noi procese de recrutare. Tinde chiar să crească ușor, dar probabil e mai mult curiozitate decât interesul real de a face o schimbare. E doar faptul că au puțin mai mult timp.

Pentru ei e chiar mai ușor acum – mă refer în special la cei care lucrează de acasă, pentru că nu mai trebuie să se învoiască de la muncă pentru interviuri (glumesc, dar există un sâmbure de adevăr).

În ceea ce privește proiectele de training, și în acest domeniu s-au amânat evenimentele; momentan, am preferat să nu le mutăm în online. Mai vedem. Acolo se face trecerea mai ușor.

Referitor la modul de organizare internă, noi am trecut complet în online, fiindcă aveam deja infrastructură pregătită, dat fiind faptul că mai lucram remote și înainte de criză.

Din perspectiva new business, închierea de noi contracte s-a blocat, iar cu cliențîi deja existenți am mutat discuțiile în online.

Care sunt cele mai mari provocări?

A fost ușor să mutăm activitățile în online,  la fel și interviurile cu candidații, însă fiind vorba de servicii, provocarea vine din partea clienților și de impactul pe care îl are această situație în business-urile lor.

Oricum recrutarea nu poate fi ținută până la finalul procesului în online, companiile nu sunt educate în direcția aceasta. În special pentru pozițiile unde munca remote nu se pretează sau unde companiile încă nu sunt educate să „aleagă” fără a se vedea offline. Sub 5% dintre companiile cu care colaborăm/am colaborat aleg să oferteze candidații înainte să îi vadă, iar în acești 5% sunt doar companii de IT care lucrează remote cu IT-ști din România.

Este cam devreme să vorbim de realele probleme care vor apărea, momentan e doar o destabilizare ce pare a fi temporară. Clienții deja au început să mă întrebe de măsurile pe care le pot lua în cazul în care sunt nevoiți să suspende activitatea și care sunt pârghiile legale pe care le au în relația cu angajații. Abia dacă se ajunge acolo, începe reala problemă. Mai ales în companiile mici, care nu au rezerve financiare mai mari de trei luni. Să sperăm că nu ajungem acolo, având în vedere că în China pare că s-a stabilizat situația.

Cum estimați evoluția acestui domeniu? Care sunt tendințele internăționale? Sunt ele valabile și pe piața românească?

Dacă se continuă și țările încep să se închidă one by one, în domeniul recrutării probabil va fi un slow down în piață, asta la nivel general, dar situația va fi mai cruntă pentru cei din turism, transport, importuri și cei cu brandurile de lux. Mai ales că e clar că preferințele consumatorilor se vor schimba, iar producția locală va crește. Astfel că dacă nu rezolvăm situația până la finalul verii, din toamnă probabil va fi nevoie de o reorientare a resurselor în intern.

Momentan, la nivel global se vorbește doar de suspendarea recrutărilor în turism și transport, dar și de mutarea recrutărilor în online. Cam aceleași lucruri se resimt și în România.

Care sunt soluțiile alternative care ar putea redresa domeniul în perioada imediat următoare? Dar pe termen lung?

În perioada următoare, cea mai bună soluție este ca pentru domeniile care pot funcționa remote, să nu ezite să mute totul online, inclusiv recrutările de la cap la coadă. Acolo unde nu se poate, recomandăm să se facă echipe mixte de lucru care să lucreze din spații diferite, cu cât mai puțină interacțiune sau cu program decalat, iar recrutarea să se facă online, până în ultimele etape.

Pe termen lung, dacă ajungem acolo, va fi nevoie de un redesign și o reprioritizare a activităților și a modului în care lucrăm, în funcție de industrie. Managementul trebuie deja să se gândească la noi soluții în caz că perioada de carantină va fi mai lungă, iar în cazul în care nu ajungem în această etapă, sunt sigură că această perioadă o să genereze noi idei inovatoare și noi perspective, pentru fiecare domeniu în parte.

Află și cum impactează criza coronavirus industria turismului.

https://brands-that-value.com/alice-udrea-qualis-travel-lucram-la-pachete-de-vacanta-cu-termene-de-anulare-si-de-plata-mai-permisive/