BRANDS

That Value

Adrian Sorin Mihalache – „Inteligența spirituală în afaceri”.

Image
  • April 26 2021

În Săptămâna Mare, un interviu mereu actual, cu arhidiacon Dr. Adrian Sorin Mihalache, membru al Societății Naționale de Neuroștiințe, autorul cărții „Ești ceea ce trăiești”.

Pe arhidiaconul Sorin Adrian Mihalache l-am cunoscut acum opt ani, la un seminar de parenting organizat de Itsy Bitsy care mi-a schimbat perspectiva asupra a ceea ce știam despre educația copiilor. M-a impresionat discursul dumnealui care vorbea atât în calitate de teolog, de om de știință, dar și părinte.

Apoi i-am audiat conferințele din București, de la Biserica Icoanei, i-am citit postările de pe Facebook și articolele, părintele fiind destul de prezent pe canalele de comunicare moderne din online – această agora atât de controversată, dar cu o forţă de penetrare şi convingere uriaşe, dovadă a unei nevoi umane uriaşe de a se conecta la spiritualitate.

E dificil să faci o prezentare cuprinzătoare a unei personalități atât de complexe; pot să vă spun doar că oamenii îi ascultă prelegerile tocmai pentru că urmărindu-l au impresia că asistă la un documentar pe Discovery.  Face cu ușurință legături între neuroștiințe, parenting, filozofie, dogmă, medicină, psihologie, neuroștiințe, trece dezinvolt de la Sfinții Părinți la Big Bang, de la fizică cuantică la mistică. Conferințele Sfinției Sale sunt un spectacol, pe înțelesul și așteptările tinerilor, dar nu numai, cărora le captează interesul cu o pricepere şi naturaleţe de excelent comunicator.

M-am bucurat că și-a putut face timp să răspundă la întrebările noastre, prins cu atâtea responsabilități profesionale, duhovnicești și familiale.

Este teolog, matematician, cu mastere în filozofie, fizică teoretică și psihologie, doctorand în medicină. Discursul dumnealui vorbeşte despre un Dumnezeu al omului contemporan, cu frământări specifice. De aceea și susține ateliere de dezvoltare spiritual în companii, adresate angajaților, angajatorilor, managerilor, antreprenorilor.

În interviul pe care i l-am luat la începuturile perioadei de pandemie, am vorbit despre cum ne ferim de pseudoștiințele care invadează zona online, despre cum gestionăm teama, panica și incertitudinea în perioada de criză, despre nevoia de solidaritate și generozitate, despre ceea ce aduce voluntariatul la nivel spiritual, despre cum rămâneți conștienți, rezilienți și autentici, în vremuri atât de turbulente.

Poți salva omul și distruge societatea. Sau invers

„Inteligența spirituală în companii e și aur și explozibil. Dacă nu o gestionăm cum trebuie, riscăm să pierdem oamenii. E atât de tare acest ingredient, tocmai de aceea felul în care folosim această enzimă e o artă. Dar fără ea, viața economică nu ar avea nici un gust. Dacă știm să dozăm bine astfel încât „să dăm gust” antreprizei, împlinind și dezideratele unui plan de afaceri, e o reușită imensă. E o întreprindere pe termen lung.”

 Servant leader fără leadership și inteligență spirituală nu se poate, sunt la pachet

„De rolul liderului slujitor (servant leader) depinde soarta celor pe care îi are în grijă – angajați, colaboratori, familiile lor. Servant leader fără leadership și inteligență spirituală nu se poate, sunt la pachet. Fiecare situație antreprenorială e diferită și cere soluții diferite. Am ajuns la un tip de civilizație unde simpla preocupare pentru plusvaloare sau subzistență a unei întreprinderi e prea puțin. Angajații simt repede alte oportunități de angajare. Fidelizarea e un proces complex. Liderul e cel care dă tonul în toate, iar felul în care își cultivă și modulează inteligența spirituală e esențial. Fără spiritualitate, nu e există viitor, ecologie, economie sustenabilă, o viziune despre om și societate care pot să le salveze pe amândouă odată. Pentru că poți salva omul și distruge societatea. Sau invers. Trebuie un raport echitabil. Când un lider deprinde bucuria de a se instrui spiritual, toate aceste neplăceri vor fi abordate altfel. Ca prilejuri de a se dezvolta spiritual.”

Lecția pe care ne-o oferă copiii este să ajungi să preferi oamenii oricărei alte specializări, oricărui exercițiu de estetică, putere, creativitate sau de intelectualitate.

 Copiii ne ajută să aterizăm în concretul vieții. Uneori bibliotecile ne țin departe de realitatea vieții. Divertismentul ne captează, știința ne răpește, societatea informațională ne ține ocupați, serviciul ne acaparează. Copiii trăiesc într-un univers complet diferit. Iar în această stare de alertă, ne întâlnim mai des cu ei. Există o substanță a vieții extraordinară în întâlnirea cu copiii – ca părinte, când ajungem să ne jucăm cu copiii și ajungem în starea de a nu da această trăire pe nimic din ceea ce ne oferă profesia noastră, atunci ne-am asimilat lecția. Lecția pe care ne-o oferă copiii este să ajungi să preferi oamenii oricărei alte specializări, oricărui exercițiu de estetică, putere, creativitate sau de intelectualitate. Lecția întâlnirii cu oamenii e cea mai importantă în viață, e ocazia de a ne experimenta pe noi înșine și de a ne antrena în a iubi.

Dacă ratăm lecția care vine dinspre copii, va fi imposibil să o învățăm din altă parte. Șederea cu ei e o adevărată școală. Numai în măsura în care am deprins să fim aproape de copiii noștri, vom avea acces la experiența umanității și a descoperirii semenilor.”

Arhidiacon dr. Adrian Sorin Mihalache este licențiat în matematică (1995) și în teologie ortodoxă (2002) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. In perioada 2001-2009 a urmat programe de master in filosofie, psihologie, fizica teoretica, teologie ortodoxa si medicina psihosomatica. Din anul 2011 este doctor in filosofie (magna cum laude) al aceleiasi universitati, cu teza „Dimensiunea cosmica a persoanei”. Este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa a universitatii din Iasi si director executiv al Centrului de Cercetare in Medicina si Spiritualitate, Spitalul Providența, Iași. Incepand cu anul 2005, a initiat si coordonat proiecte de cercetare in aria dialogului dintre teologie si stiință. A publicat peste 200 de articole de popularizare, cu tematica interdisciplinară. Este fondatorul si redactorul sef al revistei online Journal for Interdisciplinary Research on Religion and Science si realizatorul emisiunii Lumina Celui Nevăzut – o productie TRINITAS TV. Trainer autorizat, desfășoară de 20 de ani experiențe structurate de învățare și tabere experiențiale pe teme precum Cultivarea Atentiei, Imbunatatirea autocontrolului, Cultivarea Inteligentelor multiple, Cultivarea Inteligentei Spirituale, Anduranțe multiple, Cresterea performanței. Este autorul cărții Lumina Celui Nevăzut – O privire teologica în raționalitatea creației și teoriile stiințifice recente despre univers (1100 de pagini, Editura Univ. din Bucuresti si Editura Basilica 2016). In prezent este doctorand al Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, pregătind o teză ce vizează neuroștiințele vieții spirituale, sub conducerea prof. Leon Zăgrean. Este membru al Societății Nationale de Neuroștiințe. Ultima carte aparută – Ești ceea ce trăiești. Câteva date recente din neuroștiințe și experiențele duhovnicești ale Filocaliei  (Ediția a II-a, Editura Trinitas, 2019). Cartea a fost vândută în aprox 10.000 de exemplare in Romania și a fost tradusă în italiană. A doua ediție a lucrării este în curs de traducere în limba franceză și în pregătire pentru publicare, în limba engleză, în 2021, la Editura Seminarului Sf. Vladimir din New York.

Urmăriți integral interviul video cu adrhidiacon dr. Sorin Mihalache pe pagina de Facebook TUDOR Communication:

https://www.facebook.com/104496676406158/videos/3173353202689484

A consemnat Daniela Palade Teodorescu